ELKRISEN

Så slår elprischocken i fjällvärlden

De stora skidanläggningarna i svenska fjällen tror sig inte behöva göra några prishöjningar på liftkorten alls i vinter, även om elpriserna skulle skena uppåt. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Det finns inga planer på chockhöjda priser på liftkort i vinter, även om elpriserna skulle skena iväg.

Ägarna till skidanläggningarna har till stor del redan säkrat sina elpriser på terminsmarknaden.

Gränsen mellan elområde SE2 och SE3 skär rakt igenom den svenska fjällvärlden. Bor man på fel sida gränsen och har rörligt elpris ligger kostnaden för elen redan betydligt högre än för grannarna några kilometer norrut.

Skillnaderna kan fördjupas

Prisskillnaderna mellan elområdena kan mycket väl fördjupas i vinter – när strypta ryska gasflöden till EU skakar den europeiska energimarknaden i sina grundvalar, vilket särskilt slår mot elpriserna i södra Sverige.

En rad energislukande skidanläggningar – bland annat Idre, Kungsberget och Sälen – ligger på den dyra sidan av SE2-SE3-gränsen. Det som drar mest är snökanoner, liftsystem, uppvärmning och belysningssystem.

– Snön sätter vi alltid först, säger Mikael Elford, marknadschef på Branäsgruppen, som bland annat driver Kungsbergets skidanläggning.

Branäsgruppen har säkrat 70 procent av vinterns elbehov med fyraåriga kontrakt på terminsmarknaden.

– Det är de där 30 procenten, men då hoppas vi på en del energibesparingsåtgärder på det, säger Elford.

"Vi kommer inte att höja priserna"

Skidåkarna i backarna ska dock inte märka av de effektiviseringar som planeras, hoppas Elford – vare sig på priset på liftkorten eller arbetet med snökanoner, pistning och belysning.

– Vi kommer inte att höja priserna nu. Priserna är satta för säsongen och vi kommer att köra på dem, säger han.

Huvudspåret är i stället att dra ned på elförbrukningen under "icke-säsongen", enligt Elford.

– Vi har ju en anläggning som står, med gatubelysning, kylanläggningar, frysar och restauranger – det är upplyst även när vi har få gäster. Där kan vi bli bättre, säger han.

Börsnoterade Skistar driver bland annat den stora anläggningen i Åre, som är i det billigare elområde SE2. Men bolaget har även en stor anläggning i Sälen i SE3-området.

Fast inte heller där väntas några prisjusteringar på liftkorten även om elpriserna drar iväg uppåt.

"Vi har redan justerat våra priser på Skipass inför vintern, så i dagsläget har vi inte planerat för några fler prishöjningar", skriver Petra Hallebrant, kommunikationsdirektör på Skistar, i ett mejl till TT.

"Vi har säkrat upp våra elkostnader genom att inte ha rörliga elavtal utan köper in elen på fyraårsperioder", tillägger hon.

Rese- och boendekostnader

Effektiviseringar och smartare elkonsumtion är dock ett viktigt riktmärken även hos Skistar. Det kan handla om när man väljer att köra snökanoner på dygnet, enligt Hallebrant.

Beskedet från Idre är nästan identiskt.

"Vi har ett fast pris per kilowattimme som vi låst till 31 december 2023, så vi står redo", skriver Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre Fjäll i ett mejl till TT.

TT: Kan det bli en elprispremie i vinter?

"Nej, våra priser är satta inför denna vinter".

Fast skidresan kan mycket väl bli väsentligt dyrare än planerat i vinter, även om skidanläggningarna säkrat stabila liftkortspriser. En energiprischock kan nämligen mycket väl dra upp rese- och boendekostnaderna.

Joakim Goksör/TT