DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Historisk svensk "tjuvstart" i Nato
Nato (TT:s korrespondent)
För första gången deltar Sverige som blivande medlem på ett ministermöte i Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) får säga hej – och hej då.
Sverige och Finland har haft status som invitee – inbjuden eller blivande medlem – i militäralliansen sedan början av juli. Därmed är så gott som alla dörrar öppna till Natos olika möten, även om man ännu inte har någon rösträtt.
Veckans försvarsministermöte blir nu nästa steg mot ett fullt inträde. Det är det första ministermötet sedan invitee-statusen gavs och innebär att Peter Hultqvist och hans finländske kollega Antti Kaikkonen flyttas upp ytterligare ett steg i hackordningen.
Fortfarande återstår ändå en hel del. Exempelvis får Sverige och Finland inte vara med när övriga ministrar diskuterar kärnvapenplaneringen i ett särskilt möte på torsdag morgon. Och inte heller när – eller om – det blir diskussioner om medlemskapsprocesserna för Sverige och Finland eller några andra länder.
Ukraina
Givet fokus för Natomötet är annars Rysslands krig i Ukraina och det ständigt upptrappade läget.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller i eftermiddag en presskonferens för att berätta mer om planerna inför veckan.
I morgon inleds sedan mötandet med en särskild träff för de cirka 50 länder som ingår i "kontaktgruppen för Ukrainas försvar" och hjälper Ukraina med vapen och annan utrustning.
De mer ordinarie Natomötena hålls sedan på torsdag i tre olika sittningar, innan Stoltenberg håller en avslutande presskonferens på eftermiddagen.
Hej då?
För svensk del lär premiärmötet gå i försiktighetens tecken. Eftersom den nuvarande regeringen är en övergångsregering kan inga större beslut tas eller utspel göras.
Peter Hultqvist får ändå chansen att säga hej då till de kollegor som han träffat regelbundet de senaste åren, om än bara som nära samarbetspartner.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Natoländernas försvarsministrar håller möte i högkvarteret i Bryssel under onsdagen och torsdagen. Så här ser programmet ut:
Onsdag
kl 13: Möte inom kontaktgruppen för Ukrainas försvar.
kl 18: Arbetsmiddag, med blivande medlemmarna Sverige och Finland samt Ukrainas försvarsminister.
Torsdag
kl 9: Möte inom planeringsgruppen för kärnvapen (NPG).
kl 11: Första mötessession i Nordatlantiska rådet, med blivande medlemmarna Sverige och Finland.
kl 14: Andra mötessession i Nordatlantiska rådet, med blivande medlemmarna Sverige och Finland, samt EU:s utrikeschef.
kl 16.30: Avslutande presskonferens med generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Källa: Nato.