DEN GLOBALA KONJUNKTUREN
BBC: Trängd Truss sparkar finansministern
Storbritannien (TT)
Storbritanniens pressade premiärminister Liz Truss sparkar av allt att döma sin finansminister.
Deras föreslagna skattesänkningar blev så ifrågasatta att första tecknen på en full U-sväng gjorde att finansmarknaderna började andas ut.
En rad brittiska medier erfar att Kwarteng får sparken, bland dem BBC och Sky News.
Han blir därmed den finansminister som suttit näst kortast tid på posten, efter bara 38 dagar.
Kwarteng vände plötsligt hem från USA:s huvudstad Washington DC natten till fredag. Där hade han varit i två dagar och deltagit i Internationella valutafondens årsmöte och enligt den ursprungliga planen skulle han åka hem först på lördag.
En talesperson vid finansdepartementet sade kort att han avslutat "framgångsrika" möten och att han vände hem för att arbeta vidare på sina skattereformer. Torykollegor inom regeringen ville inte kännas vid att det var något konstigt att han återvände till London med så kort varsel.
Liz Truss hade på torsdagen besvarat en rak fråga om huruvida hon har förtroende för Kwarteng med ett kort "ja".
Men brittiska medier gjorde gällande att hon i själva verket planerade ett krismöte på Downing Street, för att diskutera ytterligare avsteg från det tilläggsbudgetförslag som väckte enorm kritik och fick finansmarknaderna att sparka bakut.
De senaste dagarnas spekulationer blottlade stora och sedan tidigare kända klyftor inom konservativa Torypartiet.
Tidningen The Times har rapporterat att det bland partiets parlamentsledamöter planeras för en än större maktkupp – där de avsätter Liz Truss och ersätter henne med Penny Mordaunt och Rishi Sunak. De två förlorade mot Truss i det omvälvande och jämna ledarvalet i somras.
En opinionsmätning från institutet Yougov, som publicerades i samma tidning på torsdagen, visar att mer än 40 procent av de konservativa väljarna vill ha en annan premiärminister.
En stor U-sväng i frågan om skattesänkningarna är helt nödvändig redan nu, anser Tory-ledamoten Mel Stride, som leder underhusets finansutskott.
– I den värsta av världar hamnar man i en sits där man gör en U-sväng som inte lugnar marknaderna på det sätt som vi behöver göra, sade han till BBC Radio på fredagsmorgonen.
Har redan fått backa
Så fort Liz Truss och Kwasi Kwarteng tog över regeringsmakten skred de till verket med utlovade skattesänkningar.
I det aviserade reformpaketet har det dock inte gjorts tydligt hur dessa intäkter ska ersättas på annat vis än med lån. Bland annat vill Truss-regeringen slopa en höjning av bolagsskatten, som aviserades av föregångaren Boris Johnsons regering som en motåtgärd i svåra tider.
Budgetplanerna fick den brittiska centralbanken att utvidga sina stödköp för att skydda pensionsfonder. Marknadsaktörer har varnat för att öka skuldbördan i ett läge som präglas av hög inflation. Oro finns för att investerare kan fly brittiska tillgångar i panik, och på så vis utlösa krasch på finansmarknaden.
Liz Truss anförde att skattesänkningarna ska bidra till en ökad tillväxt, men hon fick redan efter ett par veckor fick regeringen backa från en sänkning av marginalskatten för höginkomsttagare.
Labour i ledning
Kwasi Kwarteng aviserade tidigare att han skulle redogöra för budgetplanerna i detalj den 31 oktober. Innan det stod klart att han skulle resa hem från USA i förtid – ett dygn innan beskedet att han får sparken – så slog han fast att planerna ännu gäller.
Labour har tagit en enorm ledning över Torypartiet i opinionen, då flera mätningar visar att det socialdemokratiska oppositionspartiet numera har mer än dubbelt så stort stöd och nog mycket för en egen majoritet.
Dess ledare Keir Starmer ser också ut att ha ett enormt övertag på Liz Truss i förtroendemätningar.