Sanktioner mot Iran på Lindes sista möte
EU (TT:s korrespondent)
EU:s utrikesministrar inför nya sanktioner mot Iran och drar i gång utbildning av ukrainsk militär.
Och Ann Linde (S) har deltagit i den avgående regeringens sista EU-möte.
Sanktionerna mot Iran kommer i form av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU. De drabbar elva personer och fyra organisationer som kopplas till den senaste tidens brutala våld mot demonstranter runt om i Iran, efter de protester som följt på 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i polisförvar.
– Ett väldigt viktigt beslut vi fattar är ytterligare MR-sanktioner mot sedlighetspoliser, politiker och de som utfört våldet de senaste veckorna. Det var ett massivt stöd för de här modiga protesterna, säger utrikesminister Ann Linde efteråt per telefon till TT.
På sanktionslistan placeras bland andra Irans informationsminister Issa Zarepour och två av ledarna för moralpolisen, Mohammed Rostami och Hajahmad Mirzaei.
Fängelsebrand
Längre fram kan det även bli tal om andra former av ekonomiska sanktioner. Även frågan om iranska vapen på rysk sida i kriget i Ukraina har diskuterats av EU-länderna.
Flera länder, inklusive Sverige, har samtidigt parallellt försökt få besked om hur det gått för de egna medborgare som sitter i det ökända Evinfängelset, som skakats av både bränder och skottlossning.
– Vi kontaktade via EU utrikesdepartementet i Teheran. Och vi fick försäkran om att inga utländska medborgare eller med dubbla medborgarskap hade skadats eller blivit berörda av händelserna i Evinfängelset, berättar Linde.
Utbildar soldater
Under måndagen beslutade EU-länderna även om att sätta upp en övervakningsinsats vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan. 40 personer ska placeras ut för att övervaka och rapportera om det spända läget.
Klartecken ges också om ytterligare 500 miljoner euro i vapenstöd till Ukraina och en start för den utbildning av ukrainsk militär som diskuterats sedan i fjol.
Omkring 15 000 ukrainska soldater ska utbildas, främst i Polen och Tyskland. Vad Sverige kan eller kommer att bidra med är dock ännu oklart.
– Sverige kan till exempel bidra med cyberkunskap, med ledningsförmåga, med minröjningsförmåga. Men det måste man göra upp tillsammans med de andra länderna så att alla inte gör samma sak, säger Linde.
Sista mötet
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltog i mötet via videolänk – från ett skyddsrum i Ukraina.
– Han hade vaknat till att missilerna föll ner och att hans hund började skälla. Vi fick en del av vardagen rätt in på utrikesministermötet. Han var väldigt samlad och det var djupt symboliskt att han satt där, säger Linde.
Själv gjorde hon nu sitt sista EU-möte sedan hon tillträdde 2016, först som EU- och handelsminister och sedan 2019 som utrikesminister.
– Det var både jag och Italien som hade sista mötet så (EU:s utrikeschef Josep) Borrell tackade oss för våra insatser och det blev applåder och hurrarop. Det var väldigt kul, faktiskt. Det är särskilt roligt att få ha varit med och ta så viktiga beslut, säger Linde i Luxemburg.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Här är Sveriges tio senaste utrikesministrar:
1982-85: Lennart Bodström (S)
1985-91: Sten Andersson (S)
1991-94: Margaretha af Ugglas (M)
1994-98: Lena Hjelm-Wallén (S)
1998-2003: Anna Lindh (S)
2003-06: Laila Freivalds (S)
2006 (april till oktober): Jan Eliasson (S)
2006-14: Carl Bildt (M)
2014-19: Margot Wallström (S)
2019-22: Ann Linde (S)
Fotnot: Efter mordet på Anna Lindh var Jan O Karlsson tillförordnad utrikesminister mellan september och oktober 2003, medan Bosse Ringholm och Carin Jämtin också var tillförordnade mellan mars och april 2006 efter Laila Freivalds avgång.