ELKRISEN

Förslag på väg om nästa års flaskhalsavgifter

Alla elkunder i södra och mellersta Sverige, där priserna har varit högst, kommer att tå ta del av de 55 miljarder från Svenska kraftnät som ska betalas ut i vinter. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Ekonomi (TT)

Det har ännu inte blivit grönt ljus från Energimarknadsinspektionen för de föreslagna 55 miljarderna i elstöd till hushåll, företag och myndigheter.

Men Svenska kraftnät ska redan nu lägga förslag om vad som ska göras med de miljardavgifter som bedöms rulla in nästa år.

Svenska kraftnät lämnade den 27 oktober sitt förslag om återbetalning av 55 miljarder kronor till elkunder i södra och mellersta Sverige. Beskedet var då att myndigheten skulle återkomma med kompletteringar den 15 november.

Kompletteringarna handlar om vad som ska göras med en återstående del av kapacitetsavgifterna, oftast kallade flaskhalsavgifter, för 2022. Den summan ligger på 8,3 miljarder .

Förslag väntas även om hur flaskhalsavgifterna som väntas komma in under 2023 kan användas. Prognosen talar om 70 miljarder.

Som säkerhet

De 8,3 miljarderna för 2022 ska användas till andra nödåtgärder än kontantstöd till elkunder samt som säkerhetsmarginal, har Svenska kraftnät tidigare uppgett.

En säkerhetsmarginal behövs eftersom prognoserna om hur mycket kapacitetsavgifter som väntas komma in i år är osäkra.

Avgifterna ökar med elpriserna och bristande kapacitet i elnäten som begränsar överföring av el mellan Sveriges fyra elområden, i huvudsak från elområde 1 och 2 i norra delarna till 3 och 4 i mellersta och södra Sverige.

Pengar på hög

Det har gjort att avgifter har samlats på hög hos Svenska kraftnät. Det har flutit in mycket mer än vad som krävs för de investeringar i elnätet som Svenska kraftnät har förmågan att hinna med.

Under hösten har elpriserna dock inte nått de nivåer som befarats och priserna i vinter ser inte heller ut att bli så höga som förutspåtts. Men stor osäkerhet gäller än.

Energimarknadsinspektionen behandlar för närvarande Svenska kraftnäts ansökan om att få återbetala 55 miljarder i avgifter, enligt ansökan den 27 oktober. Det ska ske till elkunder i södra och mellersta Sverige, de två elområdena 3 och 4 där priserna har varit som högst.

Nyligen fick Försäkringskassan i uppdrag av regeringen att sköta utbetalningarna av elstödet, i samarbete med Svenska kraftnät. Utbetalningar kan ske tidigast i december. Men socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), som har ansvar för Försäkringskassan, har flaggat för att det kan dröja till en bit in på 2023.

I valrörelsen lovade de tre regeringspartierna och deras stödparti Sverigedemokraterna att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser skulle vara på plats den 1 november.

Lars Larsson/TT