FRIHANDELNS FRAMTID

EU-oro för handelstvist med USA

Utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på väg in till fredagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

USA:s ekonomiska stödpaket IRA skapar både oro och irritation inom EU.

Sverige hoppas på "is i magen" för att undvika både hotande handelskrig och egna subventioner.

Den nya varianten av IRA har inget med irländska revolutionärer att göra utan står för "inflation reduction act" – det enorma gröna stödpaket som USA:s president Joe Biden fick igenom i augusti.

Paketet, på totalt runt 370 miljarder dollar, är till stor del inriktat på stora miljösatsningar. Men där ingår även subventioner för att exempelvis köpa amerikanska elbilar som väckt oro utanför landets gränser.

– Det här paketet, IRA, är ju inte förenligt med (världshandelsorganisationen) WTO-regelverket, det är ju på det sättet. Det är alldeles utmärkt att USA tar steg framåt i den gröna omställningen, men det här fokuset på "Buy American" kan få skadliga effekter och i förlängningen också leda till problem för USA, sade utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i samband med ett möte med EU-kollegorna i Bryssel på fredagen.

Is i magen

Inom EU har röster höjts för att dra till med egna liknande subventioner eller tullar eller att ta saken till WTO.

Forssell vill helst ta det försiktigt.

– Den frågan finns ju på bordet, att EU ska skaffa sig motsvarande instrument. Samtidigt är det viktigt att inte skapa instrument som sedan används bara för att de finns. Och det finns ju också risker med att man startar processer: det kan vara allt från handelskrig till dispyter i WTO, sade ministern.

– Det är viktigt att ha lite is i magen här. Vi vill inte eskalera ett handelskrig. Från svensk sida är vi ett litet land och väldigt exportberoende, konstaterade Forssell.

Arbetsgrupp

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis hoppas på lösningar med hjälp av en särskild arbetsgrupp som satts upp av EU och USA för att diskutera konsekvenserna av IRA. Först när den rapporterat vidare tycker Dombrovskis att det är dags att fundera på nästa steg från EU.

– Subventionskapplöpningar tenderar att bli dyra och ineffektiva, varnade Dombrovskis på presskonferensen efter fredagsmötet.

Från näringslivshåll har det även uttryckts farhågor om att USA:s storsatsning ska innebära att företag söker sig dit i stället för att verka inom EU, för att få del av stödet.

Inom EU finns samtidigt många olika synsätt på fördelar och nackdelar med frihandel eller en mer protektionistisk hållning.

TT: Hur var stämningen där inne i dag? Drar ni åt samma håll?

– Jag tycker det. Många vill ju ha all information på bordet, inte fatta några förhastade beslut. Det här arbetet pågår ju fortfarande. Men det är också en väldigt stor samstämmighet i att de här delarna i det amerikanska förslaget är inte bra, varken för EU eller USA, sade handelsministern i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

USA:s stora reformpaket för att få ner inflationen (Inflation reduction act) godkändes slutligen av president Joe Biden i augusti.

Omfattande mer än 370 miljarder dollar är miljösatsningarna den stora delen i paketet, som ska hjälpa till att driva på utsläppsminskningen inom framför allt el- och transportsektorn genom skattelättnader för vindsnurror, solpaneler, batterier och elfordon. Det är den största federala investeringen som gjorts i USA på ren energi.

Dessutom ska högkostnadsskydd för receptutskriven medicin förbättras och stöd för invånare att betala sjukförsäkringar ska öka.

Det breda paketet innebär också skatteomläggningar, där en minimiskatt på 15 procent läggs på storföretag med vinster över 1 miljard dollar, och dessutom införs en skatt på 1 procent på företag som återköper egna aktier. Pengar satsas också på skatteverket IRS för att jaga skattefuskare.