Engström döms för mord och terrorplaner

Theodor Engström leds ut efter en av förhandlingsdagarna i rättegången om Almedalsdådet. Arkivbild. Bild: Tim Aro/TT

Brott (TT)

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren, men attacken är inte att bedöma som terror enligt Gotlands tingsrätt.

Däremot ses mordplanerna på Annie Lööf som förberedelse till terroristbrott.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

"Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott", säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången, i ett pressmeddelande.

33-årige Engström har stått åtalad för terroristbrott genom mord efter den dödliga knivattacken på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby den 6 juli, samt förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.

För att något ska kunna ses som terrorbrott måste vissa särskilda förutsättningar vara uppfyllda, som att gärningen allvarligt hade kunnat skada Sverige och att gärningsmannens avsikt varit få befolkningen eller delar av befolkningen att känna allvarlig fruktan.

Skaffade vapen

I domen skriver Gotlands tingsrätt att domstolens uppfattning är att kretsen av personer vars funktion i sig kan medföra att ett mord kan kvalificeras som ett terrorbrott är starkt begränsad, utifrån den restriktiva tolkning som ska göras i fall om terroristbrott.

Dit räknas exempelvis bara personer som ingår i den direkta statsledningen, enligt rätten.

"Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige. Gärningen kan därmed inte klassificeras som terroristbrott endast på denna grund", skriver Gotlands tingsrätt.

I frågan om mordplanerna på Centerledaren konstaterar tingsrätten att Engström skaffat vapen och kartlagt Annie Lööf med syftet att angripa henne, samt att den funnits en risk att brottet skulle komma att genomföras.

Avslår skadestånd

"Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen", kommenterar Per Sundberg.

Åklagaren yrkade i sin plädering i Gotlands tingsrätt på livstids fängelse för Engström, trots att denne har en allvarlig psykisk störning. Försvaret å sin sida har velat se rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten bedömer straffvärdet som livstids fängelse, men bestämmer straffet till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 33-åringen ska även betala skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens anhöriga om sammanlagt nära 700 000 kronor.

Annie Lööfs krav på skadestånd för kränkning avslås, då sådan ersättning inte kan dömas ut för förberedelsebrott enligt skadeståndslagen.

En nämndeman är skiljaktig och vill bland annat att Theodor Engström ska dömas för terroristbrott även gällande attacken på Wieselgren.

Erika Nekham/TT

Marc Skogelin/TT

Teckning från rättegången. Theodor Engström mitt emot åklagare Henrik Olin och Centerledaren Annie Lööf. Bild: Johan Hallnäs/TT

Fakta

Klockan 13.50 den 6 juli, då politikerveckan i Almedalen pågick, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Offret visade sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var i Almedalen för att arbeta och var på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Wieselgren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Gärningsmannen, 33-årige Theodor Engström, kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Inledningsvis var misstanken mord, men den 11 juli framkom att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tagit över utredningen då dådet klassats som misstänkt terroristbrott.

Den 1 november väckte åklagaren åtal mot Theodor Engström, för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom planer på att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf.