DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Göteborgs kex lämnar Sverige

Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT

På torsdagen släcktes ugnarna hos Göteborgs kex i Kungälv. Nu lämnar företaget landet.

I 134 år har Göteborgs kex bakat svenska favoriter som Ballerina, Singoalla, Mariekex med flera i fabriken i Kungälv. Men nu flyttar produktionen eftersom ägaren Orkla inte såg några möjligheter för expansion på platsen utan istället valt att bygga en ny fabrik i den lettiska huvudstaden Riga. Av de 350 anställda som då arbetade på företaget har cirka 100 följt med tills nu.

– Det har varit en successiv nedtrappning och många som lämnat under tiden. Av de som är kvar finns det en mängd trotjänare. Flera som jobbat över 40 år på fabriken. Jag är så tacksam för de anställdas insatser. Trots den väntande nedläggningen har alla ställt upp på ett fantastiskt sätt. Man har hittat nya samarbeten och tagit på sig ansvar, säger fabrikschefen Ted Falkman till Dagens Industri.

Under torsdagen släcktes ugnarna i Kungälv och den nya fabriken öppnade i Riga under gårdagen.

Dagens Industri: Göteborgs kex lämnar Sverige