FRIHANDELNS FRAMTID
Splittrande fråga hamnar i Sveriges EU-knä
EU (TT)
Frågan om hur europeiska företag ska stå emot konkurrensen när USA sjösätter megastöd till amerikansk industri har hamnat mitt i Sveriges knä som ny EU-ordförande.
En fråga som splittrar EU-länderna.
Statsminister Ulf Kristersson tar emot EU:s rådsordförande Charles Michel i Stockholm på måndagen. På agendan står prioriteringarna för det svenska EU-ordförandeskapet under de närmaste sex månaderna.
EU-länderna blir mer och mer oroade över effekterna av det stödpaket (IRA) som USA lanserat för gröna investeringar i landet. Rädslan är att europeiska företag kommer att hamna på efterkälken, och kanske lockas att etablera sig på andra sidan Atlanten.
– Det är nödvändigt att EU förblir en attraktiv plats för investeringar, säger Charles Michel.
På toppmötet
Hur EU ska agera blir en av huvudfrågorna på ett extrainsatt EU-toppmöte den 9-10 februari i Bryssel. Enligt Charles Michel, som leder EU:s toppmöten, kommer EU-ledarna att diskutera hur de nuvarande reglerna för statsstöd kan behöva ändras, hur nuvarande fonder kan användas och hur länderna kan visa varandra solidaritet. Alla EU-länder har inte samma ekonomiska resurser att stödja sina företag.
– Jag anser att vi måste agera snabbt för att försvara våra intressen och våra företag. Det är också en möjlighet att stärka vår europeiska konkurrenskraft för framtiden, säger Michel.
Svensk skepsis
På lite längre sikt kan det också bli aktuellt med en ny stödfond. Än så länge har EU-kommissionen inte lagt något skarpt förslag, men frågan splittrar EU-länderna. Inte minst Sverige är tveksamt till att EU lånar upp stödpengar, medan andra länder driver på.
Den svenska regeringen har dock sagt att kortsiktiga åtgärder kan vara nödvändiga för att stötta företag som kämpar med höga energipriser och hög inflation.
– De närmaste månaderna kommer att bli utmanande och testa vår förmåga att tänka både på kort och lång sikt, samtidigt, säger Ulf Kristersson.
Som EU-ordförande driver Sverige inte egna intressen främst, utan ska se till hela unionens bästa.
Niklas Svahn/TT
Maria Davidsson/TT