STORMAKTEN KINA
Kinas tillväxt väntas vända uppåt igen
Kina (TT)
Kinas tillväxt föll till 3 procent under helåret 2022 – ett år präglat av strikta covid-19-restriktioner som i december till stora delar hävdes.
För Kina är det mycket låga tillväxttal. Men det blev inte så illa som befarat och sedan restriktionerna hävts ser bedömare nu en snabb återhämtning framför sig.
Det blev som väntat en kraftig inbromsning för Kinas ekonomi i slutet av 2022. Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare växte Kinas ekonomi 2,9 procent under fjärde kvartalet.
Det kan jämföras med tredje kvartalets tillväxttakt på 3,9 procent.
Inte så illa som befarat
Men det blev inte alls så kraftig inbromsning som befarat. Snittprognosen bland analytiker låg på 1,6 procent, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.
För hela 2022 summeras tillväxten till 3 procent, vilket även det var bättre än väntat. Snittprognosen låg på 2,7 procent.
Men jämfört med 2021 års tillväxt på 8,4 procent var det betydligt lägre. Och tillväxten var i fjol – om man bortser från pandemiåret 2020 – den lägsta Kina har haft sedan 1976.
Förutom BNP-siffrorna redovisade kinesiska myndigheter bland annat statistik för detaljhandel, arbetsmarknad och industriproduktion under fjärde kvartalet under natten till tisdagen.
Detaljhandeln under hela 2022 sjönk med 0,2 procent, mot en väntad nedgång på 0,8 procent. Arbetslösheten låg i december på 5,5 procent, jämfört med en snittprognos på 5,8 procent. Och industriproduktionen ökade med 1,3 procent i december, mot den väntade ökningen på 0,1 procent – vilket för hela 2022 innebar en ökning på 3,6 procent, mot väntade 3,7 procent.
Räknar med lyft för tjänstesektorn
Nu väntar återhämtning, enligt de flesta bedömare.
"Vi väntar oss att Kinas ekonomiska utsikter förbättras snabbt sedan de tagit bort sina covid-19-restriktioner och att BNP-tillväxten blir omkring 6 procent 2023", skriver Nordea-ekonomen Tuuli Koivu i en kommentar.
Särskilt räknar hon med ett lyft för tjänstesektorn i Kina, även om hon skickar med en brasklapp om att det råder stor osäkerhet när det gäller prognosen framåt vad gäller stämningsläget bland kinesiska konsumenter.
Hon tar den tvära vändningen kring covid-19-restriktioner – som överraskade många bedömare – som ett tecken på att Kinas ledare Xi Jinping har förmågan att fatta snabba och pragmatiska beslut när det är nödvändigt.
Joakim Goksör/TT