DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Kristersson: Kryper inte för Turkiet

Statsminister Ulf Kristersson (M) kan inte säga något datum för när Sverige kan vara Natomedlem. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Sverige kryper inte för Turkiet, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringen har fått kritik efter det kraftfulla fördömandet av en docka föreställande den turkiske presidenten som hängdes upp i Stockholm.

– De har helt fel, säger Ulf Kristersson, om anklagelserna i Natodebatten om att regeringen inte står upp för yttrandefriheten.

– Det här är människor som är emot Natomedlemskapet. Det är en mycket legitim ståndpunkt. Jag har inga problem med det. Men nu har vi fattat ett beslut om att gå med i Nato.

Det betyder inte att de som är för Nato kryper för Turkiet, säger han.

– Memorandumet med Turkiet är precis tvärtom. Vi lovar att göra ett antal saker som är viktiga både för svensk och turkisk säkerhet. Och vi lever upp till exakt det avtalet.

Turkiet: Absurt

Den upphängda dockan utanför stadshuset i Stockholm i förra veckan har skapat nya spänningar mellan Sverige och Turkiet, som ännu inte godkänt den svenska Natoansökan.

En talesperson för Erdogan krävde att de ansvariga "ställs till svars" och från svenskt håll har bland andra Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M) fördömt handlingen.

En polisanmälan om förtal som lämnades in om dockan lades ner av åklagare som inte ansåg att något brott hade begåtts.

Ett beslut som beskrevs som "extremt absurt" av utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Han kallade dockhängningen ett rasistiskt hatbrott.

"Landar illa"

SD-ledaren Jimmie Åkesson har förståelse för den svenska regeringens reaktion.

– Samtidigt är det inget brottsligt som har begåtts och det borde inte vara brottsligt. Man har rätt att ge uttryck för sin uppfattning, säger han.

Han anser inte att Turkiet är en demokrati, men upplever att han har kunnat kritisera Turkiet under Natoprocessen.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) framhåller att regeringen står upp för yttrandefriheten i Sverige.

– I Sverige är det möjligt att både håna den kristna tron och den muslimska tron. Den yttrandefriheten står vi fast vid. Men allt som är lagligt är nödvändigtvis inte lämpligt och vi förstår att det också landar illa, säger hon.

Satirtecknartävling

Fler irritationer från Turkiet kan vara att vänta sedan tidningen Flamman initierat en satirtecknartävling av Erdogan. Den regeringstrogna turkiska tidningen Sabah beskrev det under tisdagen som "ytterligare en skandal".

I turkiska medier har president Erdogan även upprepat kravet på att Sverige utlämnar personer för att Turkiet ska godkänna Natoansökan.

Ulf Kristersson kan inte svara på frågan om när Sverige kan vara Natomedlem.

– Det var ett viktigt framsteg att Turkiet bekräftade att det vi gör nu tillsammans med Finland är precis det vi sade i memorandumet.

– Sedan har vi aldrig fått löfte om någon speciell tidtabell från den turkiska regeringen.

Turkiet har tidigare uppgett att en ratificering inte kan bli aktuell före sommaren. Man vill bland annat invänta nya lagar i Sverige som gör det brottsligt att stödja eller främja terrorism.