DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Klippte håret – hamnade på Irans sanktionslista

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) finns med på Irans sanktionslista. Arkivbild. Bild: Mathieu Cugnot/EU-parlamentet

EU (TT)

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) har tillsammans med flera ledande politiker och kulturpersonligheter hamnat på Irans sanktionslista.

– Jag vet mycket väl vad det är för regim som jag har att göra med, säger hon till TT.

I måndags utökade EU-länderna sin sanktionslista mot Iran med ytterligare 18 personer och 19 organisationer och företag, vilket fick Iran att raskt kontra med egna sanktioner.

Totalt 34 personer – 25 från EU och nio från Storbritannien – anklagas av Iran för att "stödja terrorism och terrorgrupper, uppmana till terrordåd och våld mot det iranska folket" samt att "blanda sig i Irans inrikes angelägenheter".

På listan finns bland andra den svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C), författaren Bernard-Henri Lévy, Paris borgmästare Anne Hidalgo och högerextreme aktivisten Rasmus Paludan. Sanktionerna består av visumförbud till Iran och frysning av transaktioner och eventuella tillgångar i landet.

– Först förstod jag inte riktigt vad det handlade om, jag har ju ingen koppling till Iran på något sätt, men ju mer jag började läsa desto mer full i skratt blev jag. Vem i min position skulle få för sig att åka till Iran nu?, säger Abir Al-Sahlani, som via Twitter fick beskedet att en persisk nyhetssajt publicerat listan.

Visade sitt stöd

Al-Sahlani, som är född i Irak, har ingen direkt koppling till Iran. Däremot visade hon sitt stöd för de iranska kvinnornas uppror mot regimen genom att i oktober i EU-parlamentets talarstol klippa av sig håret under ett sammanträde.

– Flera släktingar i Irak hört ta sig till mig och sagt att jag borde ta det lite lugnt nu när jag står på sanktionslistan, det betyder att det jag gör här märks. De är oroliga för min, men också sin egen, säkerhet eftersom alla vet hur involverade Iran är i Irak, säger hon.

EU har i fyra olika omgångar infört sanktioner mot totalt 78 personer och 27 organisationer och företag i Iran med anledning av de iranska myndigheternas våldsamma agerande mot demonstranter sedan i höstas. Nu vill parlamentet gå ännu längre och röstade i förra veckan igenom en resolution med krav på att stämpla det mäktiga revolutionsgardet som en terroristorganisation.

TT: Varför kommer den här sanktionslistan just nu?

– Det är en bra fråga. Jag tror att det är ett tecken på desperation. Regimen börjar känna av påtryckningarna, att det är fler och fler som hörsammar de protesterades krav. De trodde väl aldrig att kravet på att terroriststämpla det iranska revolutionsgardet skulle nå EU, säger Abir Al-Sahlani.

Utvärderar situationen

I EU-parlamentet är Al-Sahlani bland annat ordinarie ledamot i Libe, utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, och hoppas nu att mer uppmärksamhet ska falla på de frågorna.

– Den effekten som en sådan här lista kan få är att medlemsstaterna börjar förstå att EU-medborgares folkvalda representanter blir sanktionerade på det viset. Det kan kanske visa på allvaret i situationen i Iran, säger hon.

TT: Hur orolig är du för din egen säkerhet?

– Jag vet mycket väl vad det är för regim som jag har att göra med och har behövt involvera Europaparlamentets säkerhetsavdelning. Vi har en dialog för att kontinuerligt utvärdera situationen, säger Abir Al-Sahlani.

Kristina Erkenborn/TT