GIGEKONOMIN

Svenska nej till plattformsregler i EU

Hur "gig-ekonomin" och plattformsarbete ska regleras har länge varit en stridsfråga, både inom och utanför EU. Här är en demonstration i London 2018. Arkivfoto. Bild: Alastair Grant/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU-parlamentet är redo för slutliga kompromissförhandlingar om nya regler kring arbetsförhållanden och -villkor inom "gig-ekonomin". Men de svenska ledamöterna är inte förtjusta.

När parlamentet på torsdagen röstade om att ge sina ansvariga förhandlare mandat att diskutera reglerna med EU:s ministerråd fanns endast MP:s tre ledamöter Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren bland de 376 ja-sägarna.

Övriga 13 svenskar på plats – från SD, M, KD, L och S – röstade alla nej till att driva vidare den linje som stöttats av en majoritet i parlamentets arbetsmarknadsutskott.

Den nya reglerna handlar bland annat om hur man ska avgöra om någon som utför tjänster via olika plattformar på nätet ska ses som anställd eller inte. Sverige och svenska politiker tillhörde de mest skeptiska till förslaget när det lades fram 2021, bland annat av oro för att reglerna inte ska vara kompatibla med den svenska modellen med att sköta det mesta via förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Hur EU:s ministerråd ställer sig till frågan är ännu inte klart. När medlemsländerna försökte enas i början av december fanns inte tillräckligt stöd för den kompromiss som tagits fram av dåvarande ordförandelandet Tjeckien. Nu är det i stället Sverige som arbetar med att försöka nå en uppgörelse. Först därefter kan slutförhandlingar inledas med parlamentet.

Wiktor Nummelin/TT