DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Medlemmar vänder tillbaka till a-kassan
Ekonomi (TT)
Efter pandemin övergav många sin a-kassa, men nu stundar sämre tider. Medlemsantalet i a-kassorna ökar igen.
Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, berättar att många nu söker sig tillbaka till a-kassorna. Till skillnad från fackföreningarna, som tappar medlemmar nu när många får det ekonomiskt tufft, så söker sig fler till a-kassorna.
– Signalerna nu är att det är slut på de riktigt goda tiderna, och det gör att många börjar bry sig om att vara med i en a-kassa igen. Det har alltid varit så, vi har sett det förut, säger han.
Pandemin gjorde först att väldigt många strömmade till a-kassorna, när konsekvenserna av coronaviruset snabbt lamslog ekonomin. Det skapades också lättnader och tillfälliga regler för att fler skulle kunna få ersättning från a-kassan, även om inte kraven var uppfyllda.
Lämnar i goda tider
– Tillströmningen höll i sig ett tag, men när pandemin klingade av såg vi en försiktig nedgång i medlemstalen, säger Tomas Eriksson.
Han förklarar att bakom den minskningen låg mängder av individuella beslut. När tiderna är goda och det ser ut att vara gott om jobb brukar medlemstalen minska.
– Då känns det inte lika akut med a-kassa.
Annat är det när konjunkturen vänder. Då brukar nya medlemmar strömma till, berättar Eriksson.
Så ser det ut nu, och nedgången under 2021 och början av 2022 är nu bruten, konstaterar han.
– Ett antal a-kassor får nu ökade medlemstal. Några tappar fortfarande lite, men i ännu lugnare takt.
Ökningen av antalet medlemmar gäller bland annat Akademikernas a-kassa, Alfa-kassan, Byggnads, Elektrikernas, IF Metalls, Sveriges arbetares samt Unionens a-kassor.
Lågkonjunktur på ingång
Nu sägs lågkonjunkturen komma allt närmare. Handeln säger sig redan ha mött lågkonjunkturen, folk håller i sina plånböcker och detaljhandelsförsäljningen minskade rejält i december. Andra branscher säger sig kunna ana en nedgång, även om den inte är helt tydlig ännu. Kanske kan man undra om det reden är för sent att gå med i en a-kassa.
– Det finns ett lite jobbigt tidskrav i a-kassan, den blir en inkomstförsäkring först då man varit medlem i ett år, då får man ett fullgott skydd. Men grundskyddet får man direkt.
Man måste dock ha arbetat en viss tid för att få grundskyddet.
Tomas Eriksson säger att det också oftast är en viss tröghet i stigande arbetslöshet. Först läggs varsel, sedan sker fackliga förhandlingen, och först därefter uppsägningar. Under den tiden kan a-kassekriterierna hinna uppfyllas.
Johanna Cederblad/TT
Fakta
3,9 miljoner svenskar är medlemmar i någon av de 24 a-kassorna.
Enligt färska siffror Statistiska centralbyrån, SCB, var 5 146 000 personer sysselsatta (icke säsongsrensat) i december 2022. Där framgår dock inte hur mycket dessa har arbetat, det kan vara allt från någon enstaka timme till heltid.
2021 minskade antalet medlemmar i a-kassorna med 15 894 personer.
2022 fortsatte antalet att minska under det första halvåret, men tappet bröts i augusti. Under andra halvåret ökade medlemstalen 0,16 procent.
Totalt sett blev minskningen ändå 3 766 personer för 2022.
Källor: Sveriges a-kassor, Statistiska centralbyrån