BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Skenande köttstölder slår brett mot många

Under det senaste halvåret har köttstölderna i landets matbutiker ökat dramatiskt. Bild: Janerik Henriksson/TT

Brott (TT)

Köttstölderna i landets matbutiker har ökat dramatiskt den senaste tiden. Det är något som inte bara drabbar butikerna utan även restauranger, privatpersoner och i slutändan också bönderna.

– Uppfattningen är att det har ökat väldigt mycket det senaste halvåret, framför allt efter nyår, säger Per Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.

Han säger att det vanligaste är att köttstölderna görs av professionella tjuvar, det vill säga de som stjäl och sedan säljer vidare köttet till främst restauranger.

– Problemet är att det finns restauranger som gärna köper stulet kött. Det drabbar de skötsamma restaurangerna för då tvingas de konkurrera med dem och det är skadligt. Köttstölderna ökar för att den här typen av brott ökar.

Kan drabba bönder

För att minska stölderna rekommenderar Livsmedelshandlarna bland annat att flytta in köttet på lagret.

– Det drabbar ju däremot de skötsamma kunderna. Om man kommer till butiken och möts av en lapp där det står att man ska säga till personalen för att köpa en viss vara, då finns det en stor risk att man tar en annan vara i stället, säger Per Bygdeson.

Stölderna på Hemköp i Malmöområdet Värnhem är så omfattande att det finaste köttet numera är inlåst.

– Om vi inte låser in det dyra köttet kan allt vara borta på en kväll, säger butikschef Emil Jönsson, till Sydsvenskan.

Alla köttyper säljs

Ungefär 10 procent av köttet ligger numera bakom låsta dörrar säger han, även om alla typer av kött stjäls.

– Det handlar om en balansgång, så en del smällar får vi bara ta. Till exempel går vi mera back om någon stjäl en bit oxfilé än om en bit grissida försvinner.

Även på Hemköp i Avesta har det dyra köttet nu placerats i delikatessdisken. Där har kött för flera tusen kronor stulits den senaste tiden.

– Det är inte hållbart att vi har ett svinn på oxfilé på kanske 100 000 kronor per år, sade Peter Bergvall, butiksägare, till Avesta Tidning nyligen.

Butiken regerade först när det försvunnit kött för nästan 9 000 kronor på en vecka.

– Som det blev nu, att de länsar hyllan, det har jag aldrig varit med om tidigare.

Att köttstölderna har ökat så dramatiskt är något som Per Bygdeson på Livsmedelshandlarna ser allvarligt på.

– Om det fortsätter så här kommer det i slutändan att drabba lantbruket och bönderna, säger han.

Storstäderna mest utsatta

Livsmedelshandlarna ser gärna att man som butik polisanmäler om man skulle bli utsatt för en köttstöld, något som alla inte gör.

– Vi rekommenderar alltid att polisanmäla men jag vet att polisen inte prioriterar den här typen av brott. Därför blir det inte lika motiverande att polisanmäla.

Bygdeson säger att det är butikerna i storstäderna som drabbas hårdast av köttstölder.

– Oftast är det större butiker som drabbas för där finns det mer att stjäla. Butiker som ligger nära bra kommunikationer drabbas också för tjuvarna vill snabbt komma därifrån.

Men alla drabbas berättar han – under en eftermiddag kring nyår blev till exempel en butik i Östergötland av med oxfilé för 35 000 kronor.

Elvira Knudsen/TT

Fakta

Oxfilén betraktas av många som den mest exklusiva och eftertraktade delen av nötdjuret.

Filén sitter under ryggbiffen längs djurets ryggrad. Dess tjockaste och därmed "finaste" del kallas cœur de filet (filens hjärta).

Filén utgör bara omkring 1,3 procent av slaktkroppen och därför är alltid efterfrågan större än tillgången. Filé är en av de styckningsdelar som vi importerar mycket av.

Priset i butik ligger på mellan 400 och 1 000 kronor per kilo beroende på kvalitet och butik.

Fakta: Svenskt Kött