RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ledare: ”Blir 2020-talet ett förlorat decennium?”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Bild: Caisa Rasmussen/TT

Sverige befinner sig under stor politisk stress och fokus på ekonomi och det som skapar välstånd i ett land har hamnat i skymundan. Fredrik Johansson skriver på ledarplats i Svenska Dagbladet att det möjligen inte bara blir 2023 som blir tufft. ”Frågan är därför inte om 2023 blir ett förlorat år, utan om 2020-talet blir ett förlorat decennium”.

I EU-kommissionens tillväxtprognos för 2023 fick Sverige en ”jumboplats” då ekonomin väntas krympa med 0,8 procent under året medan den genomsnittliga tillväxttakten i hela EU ligger på 0,8 procent.

Fredrik Johansson skriver i SvD om hur det dystra läget fått oppositionen att gå till hård attack på regeringen.

Det är dock framförallt den långsiktiga tillväxtförmågan och konkurrenskraften som är de största orosmomenten i sammanhanget, menar Fredrik Johansson.

Även dåligt fungerande bostads- och arbetsmarknader skapar makroekonomiska problem som begränsar räckvidden för de politiska instrumenten, skriver han.

Frågan är menar han därför om hela 2020-talet riskerar att bli ett förlorat decennium.

Nu ska regeringen vägledas av en dansk kommission.

En kommission fick i uppdrag att kartlägga orsakerna bakom Danmarks relativt svaga produktivitetsutveckling sedan 1990-talet, samt vilka hinder som stod i vägen för en stärkt produktivitet och även peka ut vilka reformer som behövdes.

”Det danska exemplet är både en källa till hopp och tvivel. Hopp, för att det ändå verkar ha påverkat agendan och politiken, tvivel på grund av att Sverige tidigare inte kunnat översätta denna typ av danska aktiviteter till svenska förhållanden”, konstaterar Fredrik Johansson.

Om en sådan kommissions arbete ska fungera så bör den ”bli katalyserande för politiken och förslag snabbt leda till politisk handling”, anser han.

SvD: Ledare: I väntan på paradigmskiftet