FRIHANDELNS FRAMTID

Ja från EU om nytt avtal om Nordirland

EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU-länderna säger ja till det nya ramverket om handeln med Nordirland efter brexit. De nordirländska unionisternas nej väcker frågetecken – men inte oro i Bryssel.

Som väntat ställer sig EU-länderna bakom det nya avtal som förhandlats fram för att äntligen lösa ut den segdragna tvist som varat i princip ända sedan det brittiska utträdet ur EU i januari 2020.

"Uppgörelsen om Windsor-ramverket är en verkligt positiv prestation inför 25-årsjubiléet av Långfredagsavtalet. Det kommer att gynna folk och företag i Nordirland och tillåter EU och Storbritannien att öppna ett nytt kapitel i våra relationer. Medlemsstaterna står enade bakom EU-kommissionen i sitt stöd för uppnådda lösningar och ser fram emot att de snabbt implementeras", heter det i ett uttalande från mötesledaren, Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M), på tisdagen.

– Jag är glad. Det jag hör från alla medlemsstater är att vi sluter upp kring det. Sedan har ju Storbritannien sin process och jag hoppas att den kommer att följa den tidsplan som är utsatt, sade Roswall redan på väg in till mötet i Bryssel.

Nej från DUP

I måndags meddelade Nordirlands största unionistparti, DUP, att deras ledamöter kommer att rösta nej när det brittiska parlamentet ska säga sitt om Windsor-ramverket under onsdagen.

Det lär visserligen inte hindra ramverket från att godkännas, men riskerar att dra med sig stödröster från den mer konservativa falangen bland premiärminister Rishi Sunaks partikamrater i Konservativa partiet.

Sunak står ändå på sig.

– Vi fortsätter att se det här som den bästa uppgörelsen för företagen i Nordirland, sade en talesman för premiärministern i måndags, enligt nyhetssajten Politico.

Bilstrid?

På tisdagens EU-ministermöte diskuterades även inför veckans EU-toppmöte där stats- och regeringscheferna främst ska tala om ekonomi och Ukraina. Risken finns samtidigt att mycket fastnar i en strid om den EU-uppgörelse om att stoppa nya avgasbilar från år 2035 som slöts i höstas. Tyskland har blockerat ett slutligt klartecken, med krav på att åtminstone tillåta bilar som går på e-bränslen.

Tyska EU-ministern Anna Lührmann hoppas på en uppgörelse med EU-kommissionen före toppmötet. Franska kollegan Laurence Boone tycker i sin tur att tyskarna borde kunna lösa striden internt.

– Vi bör hålla oss till vad vi enades om och jag har inget tvivel om att tyskarna kan hitta en lösning inom sin koalition, säger Boone i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Storbritanniens regering och EU-kommissionen enades i slutet av februari om vad som kallas "Windsor-ramverket", för att lösa tvisten kring de handelsregler kring Nordirland efter brexit som skapat irritation framför allt i Storbritannien.

Ramverket innebär bland annat att varor som anländer till Nordirland från övriga Storbritannien ska delas upp i två spår – ett grönt och ett rött – beroende på om de är tänkta att stanna i Nordirland eller ska vidare till Irland. På så vis ska kontrollen av varor som ska stanna i landet kunna minimeras.

Sedan EU-länderna nu gett tummen upp för sin syn på ramverket ska det i slutet av mars tas upp i den gemensamma kommitté med företrädare för EU och Storbritannien som hanterar brexitfrågor. Om allt går igenom ska de nödvändiga lag- och regeländringar som krävs sedan i vanlig ordning behandlas av EU:s ministerråd och EU-parlamentet.