Macron: Inte roligt, men nödvändigt
Frankrike (TT)
Frankrikes president Emmanuel Macron träder fram och försvarar sin omstridda omstöpning av landets pensionssystem.
Det är inte roligt, men nödvändigt, anför han.
I en utfrågning i direktsänd tv säger han att reformen kommer att fortsätta "sin demokratiska väg" mot lagboken, och att förändringarna ska börja träda i kraft innan detta år är slut.
– När jag sitter här och talar med er, tror ni att jag tycker att det här är roligt? Nej, säger Emmanuel Macron, som tillägger:
– Vi har inte lyckats förmedla hur nödvändig den här reformen är.
Kritiserar facken
Pensionsreformen har varit ett av Macrons stora projekt under de senaste åren, men den har fördröjts av såväl pandemin som av ett utbrett motstånd. Planen är att ett omständligt, föråldrat och dyrt system ska ersättas av ett mer enhetligt – där den allmänna pensionsåldern också gradvis ska höjas från 62 till 64.
Det politiska motståndet har resulterat i många protester och de har varit särskilt intensiva under de senaste månaderna. Regeringen har gått med på mindre kompromisser under resans gång. Planen var till exempel ursprungligen att höja den allmänna pensionsåldern till 65.
– Jag kan bara beklaga att det inte har kommit några kompromissförslag från fackligt håll, säger Macron i tv-intervjun, där han också bjuder in centralorganisationernas ledare till "samtal" inom de kommande veckorna.
Presidenten jämför med högre pensionsåldrar i andra europeiska länder, bland dem Sverige.
Kontroversiell klausul
Förhandlingarna i parlamentet pågick in i det sista inför avgörande omröstningar i förra veckan. Överhuset senaten röstade som väntat för, men i nationalförsamlingen föll regeringen på mållinjen.
I stället för att kalla till votering beslutade den att aktivera den kontroversiella 49.3-klausulen i grundlagen. Den låter regeringen driva igenom ett lagförslag utan parlamentariskt stöd. Det sker med jämna mellanrum, men sällan i en så känslig och stor fråga som denna.
I ett nästa steg ska Frankrikes konstitutionsråd granska om förslaget och dess genomförande sker i enlighet med alla regler.
Premiärminister Élisabeth Borne har även fortsättningsvis presidentens stöd, understryker Macron i intervjun.
Martin Mederyd Hårdh/TT