DET SVENSKA LANTBRUKET

Bönderna: Stora risker med billigare mat

Ökat fokus på lågprisvaror riskerar att slå hårt mot svenskt lantbruk, enligt LRF. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Matkedjornas prissänkningar och hushållens jakt på billiga varor hotar svenskt jordbruk, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Jakten på lågpris, som påhejas av politiker, kan göra att vi tappar det vi har byggt upp långsiktigt, säger ordförande Palle Borgström.

Svenskarna köper färre och billigare produkter. Enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels årssiffror för 2022 drog konsumenterna in på bland annat mejeri, ägg och kaffe.

En privatekonomisk nödåtgärd i inflationstunga tider som bekymrar LRF:s ordförande Palle Borgström.

– Sveriges bönder har under lång tid byggt mervärden i svenska produkter – med låg antibiotikaanvändning, hög djuromsorg, stort hänsynstagande till miljön och klimatsmart produktion, säger han och betonar:

– Det här är värden som svenska konsumenter håller högt.

Risk för uteblivna investeringar

En lågprisjakt som hejas på från politiker kan i längden stå oss dyrt, enligt Palle Borgström.

– Det kortsiktiga perspektivet drabbar vårt långsiktiga arbete, bara för att bekämpa en tillfällig inflationsbubbla. De investeringar som svenska bönder står inför för att minska klimatpåverkan riskerar att utebli om det blir tuffare tider för dem.

Han understryker att LRF har förståelse för det ansträngda läget.

– Vi förstår att många konsumenter har svårt att få pengarna att räcka till nu.

Prissänkningarna i butik som Ica, Coop och Lidl nyligen annonserat innebär ännu ett dilemma för svenska bönder, påtalar Palle Borgström.

– För att finansiera prissänkningarna finns det en risk att man pressar leverantörerna, vilket leder till sjunkande priser till bönderna.

"För många regler att följa"

Nyligen meddelade även Arla att ersättningarna till mjölkbönderna minskas ytterligare. Enligt mejerijätten kan inte bönderna få mer betalt än vad marknaden är beredd att betala för mjölken.

Det är däremot oklart om, och när, priset till konsumenter kommer att följa det sänkta mjölkpriset till bönderna.

– Vårt pris till bönderna hänger ihop med priset i butik, men inte på en gång, säger Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige, till TT.

Från politiskt håll vill Palle Borgström se åtgärder som tar bort kostnader ur livsmedelskedjan.

– 1996 hade en svensk mjölkbonde 278 regler att följa, i dag har man 654 lagar och regler att följa, säger han och menar att Sverige i många fall överimplementerar EU-lagstiftning i dessa frågor.

Joakim Hugert Lundberg/TT