NORDENS EKONOMIER

Norsk strejkkassa bäddar för lång konflikt

Norska LO-ordföranden Peggy Hessen Følsvik i i samband med att hon gästade NRK tidigare i veckan. Bild: Beate Oma Dahle NTB/TT

Ekonomi (TT)

Den pågående storstrejken i Norge kan pågå länge. Norska LO:s strejkkassa räcker i drygt ett och ett halvt år.

Konflikten är nu väg att utvidgas.

I måndags inleddes en strejk bland 23 000 LO-arbetare och 1 500 YS-arbetare i Norge sedan fack och arbetsgivare inte kommit överens om ett nytt löneavtal.

På ena sidan står norska LO tillsammans med YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund), på den andra arbetsgivare i form av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

De norska fackförbunden ska enligt medieuppgifter ha ratat ett erbjudande på 5,2 procent, då de vill säkra reallöneökningar för alla sina medlemmar.

Norska inflationen beräknas i år hamna i snitt på 4,9 procent.

Strejken kan bli långvarig. De totalt elva LO-förbunden förfogar över en strejkkassa på över 5,4 miljarder norska kronor, vilket kan finansiera strejken i ett och halvt år.

På onsdagen rapporterar NRK att LO planerar att ta ut en tredje grupp i strejk.

Sedan tidigare har facket meddelat att ytterligare 15 000 anslutna kommer att tas ut i strejk på fredag.

Slår mot hela Norge

Strejken bedöms slå mot hela Norge och bland annat hos landets bryggerier som Ringnes, Hansa och Mack.

Även livsmedelsindustrin bedöms drabbas. Däribland det börsnoterade industrikonglomeratet Orkla, som har stor verksamhet riktad mot den svenska marknaden med varumärken som Felix och OLW.

– Det är omöjligt att förutspå, det kan ta kort eller lång tid, det blir gissningar från min sida, sade medlaren Mats Ruland vid en presskonferens i söndags, om strejklängden.

Kristina Nergaard vid forskningsinstitutet Fafo bedömer däremot att strejken blir kortvarig.

– Jag skulle bli förvånad om den pågår längre än två veckor, säger hon till NTB.

Postnord permitterar

Strejken drabbar även Postnord, som skickat ur varsel om permittering till nästan alla sina anställda, skriver Nettavisen.

Från och med fredag stängs 15 av 18 postterminaler i samband med att fler fackanslutna tas ut i strejk och det därmed inte finns tillräckligt med anställda i arbete.

Det är ännu oklart i vilken utsträckning stängningen drabbar Postnords kunder, skriver Nettavisen.

Permittering innebär att arbetsgivaren befriar personalen från arbete, utan att personerna sägs upp. Personalen får fortsatt lön.

Joakim Hugert Lundberg/TT