ELKRISEN
EU manar: Bort med elstödet Sverige
EU (TT:s korrespondent)
Varva ned energistödet, sänk ränteavdragen och gör det enklare att få tillstånd för förnybar energi.
Där är EU:s rekommendationer till Sverige efter coronakris och kriget i Ukraina.
Slutet av maj betyder sedvanliga så kallade landsspecifika rekommendationer från EU-kommissionen till de 27 medlemsländerna.
Sedvanliga är också många av de ord som används.
För Sveriges del varnas exempelvis i onsdagens paket som vanligt för höga och stundtals "betydligt övervärderade" bostadspriser och hög skuldsättning hos hushållen – en varning som framförts från Bryssel till svenska regeringar i otaliga år.
Helt sedvanlig är ändå inte situationen. De senaste åren har EU-kommissionen tillämpat nödregler för ekonomin med tanke på den chock som drabbat samtliga medlemsländer på grund av första coronapandemin och sedan det förnyade ryska angreppet på Ukraina.
Bort med elstöd
Därför blir det fortsatt inga nystartade processer med anledning av höga statsskulder eller budgetunderskott i år – även om man flaggar för det i flera fall inför 2024.
– Medlemsländerna bör hålla det i minnet i arbetet med sina budgetar för 2023 och förberedelserna för nästa år, varnar finansansvarige vice kommissionsordföranden Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.
På den sidan tillhör dock Sverige undantagen, med en av de lägre statsskulderna i EU.
Nytt i årets rekommendationer är samtidigt tydliga maningar till alla medlemsländer att mot slutet av 2023 börja fasa ut på de elstöd till både hushåll och företag som införts på grund av skenande energipriser.
– Det här bör leda till en försiktig finanspolitik i syfte att få ned inflationen. Som ett första steg bör medlemsländerna varva ned de stödåtgärder som kopplats till prischocken på energi, säger Dombrovskis.
Enklare tillstånd
För svensk del tar kommissionen förutom bostadsmarknaden även i vanlig ordning upp problem för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och få tillgång till jämlik utbildning.
Sverige uppmanas också att införa reformer som förenklar och skyndar på tillståndsprocessen i energisektorn, inte minst för det förnybara.
"Konstruktion och förstärkande av elnätverket försenas av långa tillståndsprocesser. Dessutom har Sverige några av de längsta administrativa procedurerna i EU för att få på plats förnybara energikällor, särskilt inom vindprojekt på land", skriver EU-kommissionen i sina rekommendationer.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Här är några av de siffror som EU-kommissionen har för Sverige i årets landsspecifika ekonomiska rekommendationer:
Tillväxt: -0,5 procent av BNP för 2023, +1,1 för 2024 och +2,6 för 2025.
Arbetslöshet: 7,7 procent för 2023, 8,2 för 2024, 8,2 för 2025.
Budgetunder/överskott: -0,9 procent av BNP för 2023, -0,5 för för 2024, +0,2 för 2025.
Statsskuld: 31,4 procent av BNP för 2023, 30,7 för 2024, 29,8 för 2025.
Källa: EU-kommissionen.