USA:S EKONOMI
Risk för sänkning av USA:s kreditbetyg
Ekonomi (TT-AFP)
Ratinginstitutet Fitch övervakar USA:s kreditbetyg för en möjlig nedgradering med anledning av den politiska turbulensen i Washington kring landets skuldtak.
Fitch skriver i ett uttalande att den negativa övervakningen av kreditbetyget AAA reflekterar en politisk partiskhet som hindrar att en uppgörelse om att höja landets skuldtak nås i tid.
Republikaner och demokrater har ännu inte lyckats komma överens i frågan. Finansdepartementet har varnat för att den amerikanska staten kan behöva ställa in sina betalningar om ingen överenskommelse nås före den 1 juni, även kallat "x-datumet".
Fitch förväntar sig fortfarande en lösning före datumet, skriver institutet i uttalandet.
"Vi tror dock att riskerna har ökat för att skuldgränsen inte kommer att höjas eller skjutas upp före x-datumet och följaktligen att regeringen kan börja missa betalningar på några av sina obligationer", heter det i uttalandet.
Vita huset kommenterar uttalandet från Fitch med att det utgör ytterligare ett bevis på att inställda betalningar inte är ett alternativ.
"Det förstärker behovet av att kongressen snabbt antar ett rimligt, tvåpartiskt avtal för att förhindra inställda betalningar", heter det i uttalandet från Vita huset.
Bidenregeringen uppgav på onsdagen att man fortfarande ser en väg till en uppgörelse med Republikanerna.
Representanthuset talman, republikanen Kevin McCarthy, skickade i sin tur förhandlare till Vita huset för nya diskussioner för att nå en lösning.
Några mer konkreta signaler på att de två parterna har nått framåt i förhandlingarna framkom dock inte.
Fakta
Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt. Om detta stämmer kan USA befinna sig en vecka från inställda betalningar.
Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.
Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.
Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.