RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Matpriser sjunker – första gången sedan 2021
Matpriserna sjönk i april jämfört med månaden innan. Det var första gången som livsmedelspriserna sjönk en enskild månad sedan hösten 2021.
Statistiska centralbyråns (SCB) nya prissiffror visar att livsmedelspriserna, inklusive alkoholfria drycker sjönk med 1,2 procent i april jämfört med mars. Förra gången priserna sjönk under en enskild månad var i november 2021.
"Därefter gick priserna upp med över 25 procent innan det nu kom en vändning nedåt", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, enligt ett pressmeddelande.
Grönt drar ner
Mest sjönk priserna nu i april på grönsaker och frukt, ner 5,4 respektive 3,9 procent sedan i mars.
Bland enskilda varor märks till exempel gurkan som blivit 31 procent billigare på en månad. På ett år har gurkan sjunkit fem procent i pris.
Tonläget om matpriserna har varit hög under våren, det kan ha spelat roll.
— Jag tror debatten har spelat väldigt stor roll. Det finns en del råvarupriser som har sjunkit men vår uppfattning är att dom prissänkningarna låg lite längre bort i tiden. Debatten och fokuset på livsmedel har i stället fått en del handlare att tidigarelägga prissänkningar som legat i pipeline, säger Carl Nilsson, makroekonom hos Swedbank.
Ser inget fortsatt prisfall
Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, är inne på samma linje. Han ser inte att sjunkande råvarupriser eller stabiliserande energipriser slagit igenom ännu.
– Det här är fortfarande ett initiativ av matkedjorna, säger han.
En prisnedgång på drygt en procent, enligt SCB:s sätt att mäta, är ett relativt stort fall. Ulf Mazur har inga exakta siffror för utvecklingen hittills i maj.
– Men jag ser inga fortsatta prisfall, fast det är lite tidigt att säga, säger Mazur om majpriserna så här långt.
Även om det blev ett trendbrott i april så är matvaror mycket dyrare än för ett år sedan. Fortfarande är det livsmedelspriserna som är den stora inflationsboven, det vill säga prisutvecklingen på årsbasis. På ett år har livsmedelspriserna stigit med 17,5 procent.
Olle Lindström/TT
Tobias Österberg/TT