RÄNTAN OCH INFLATIONEN
"För många hushåll är smärtgränsen passerad"
Ekonomi (TT)
Riksbankens räntehöjning kommer att slå hårt mot redan utsatta hushåll och småföretag. Det varnar såväl LO som Företagarna för.
– Riksbanken stryper svensk ekonomi ytterligare. Allt fler hushåll lever redan under sina marginaler, säger Laura Hartman, LO:s chefsekonom.
Laura Hartman anser att gränsen för räntenivån är passerad.
– Situationen börjar bli alltmer absurt. Ännu en räntehöjning kommer varken att göra till eller från för inflationen, som redan är på väg ned. Riksbanken pressar helt i onödan redan hårt utsatta hushåll, säger hon.
Hon riktar kritik mot vad hon menar är brist på självständig penningpolitik från Riksbankens sida.
– Att bara blint följa efter ECB och andra centralbanker är inte hållbart. Svensk ekonomi skiljer sig på avgörande punkter från andra länder i Europa när det gäller lönebildning och skuldsättning.
– Det är då man ska utnyttja möjligheten när man har en självständig riksbank, men det gör man inte nu, säger Laura Hartman.
Tudelat läge
Günther Mårder, vd för Företagarna, framhåller att det främst är småföretag inom detaljhandeln, servicenäring och bygg som drabbas av den ansträngda ekonomiska situationen.
– Det är ett tudelat ekonomiskt läge för flera företag. Samtidigt ser vi att svenska exportföretag gynnas nu, bland annat på grund av den svaga svenska kronan.
Han bedömer inte att gränsen är nådd för när svensk ekonomi knäcks av de höga räntorna, men poängterar att konsekvenserna redan är påtagliga.
Inställningen till risk påverkas
– Vem är det som sitter med Svarte Petter här? Det är de mellan 25-40 år som har flyttat till den stora staden från den lilla orten, säger Günther Mårder.
– De har skaffat sig en hög utbildning, har en ljus framtid framför sig med relativt höga livsinkomster, har precis bildat familj och köpt bostad de senaste åren. De har uppgraderat sig från att ha haft kanske två små bostäder till att köpa en stor.
Denna grupps inställning till risk kommer att påverkas under resten av deras liv, enligt Günther Mårder.
– De kommer få ett ärr. På liknande sätt som vi såg en generation av 60- och 70-talister som drabbades av en rejäl näsbränna under 1990-talets bostadskris.
– Det innebär att de i lägre utsträckning kommer att våga ta risker, vilket får konsekvenser som lägre pensioner, färre startade företag och färre som vågar säga upp sig från anställning där de vantrivs. Hela utvecklingstempot i samhället sänks om detta inträffar.
Tuff höst väntar
Nordeas chefsekonom Annika Winsth bedömer att dagens räntebesked kommer innebära en tuff höst för hushållen.
– Hushållen har hållit emot oväntat väl, men det finns en uppenbar risk att hösten kommer bli betydligt tuffare. Det finns detaljhandelsbolag som kommer behöva dra in på personal, då är det ytterligare en signal till hushållen att de måste hålla i plånboken.
– Var smärtgränsen går för hur mycket bostadsmarknaden tål, det vet vi inte. Hushållen kommer behöva bli mer försiktiga. Man har inte riktigt tagit till sig att det inte är klart utan att det kan bli ännu mer kostnadsökningar, tillägger Annika Winsth.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterar räntehöjningen med att kritisera regeringens ekonomiska politik.
– Jag tror att många hushåll är oroade. Många känner fortfarande av sviterna från elräkningarna i somras. Därför är det viktigt med en ekonomisk politik som prioriterar vanliga hushåll framför höginkomsttagare, säger hon till TT.
Joakim Hugert Lundberg/TT