DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Oklar framtid för svenska företag i Irak
Ekonomi (TT)
Från den ena dagen till den andra tvärvände Irak i frågan om ett förbud mot svenska företag att göra affärer i landet.
Men det betyder inte att det är fritt fram att verka i landet framöver, enligt Haider Ibrahim, ordförande för Svensk-irakiska handelskammaren.
På torsdagen meddelade Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri i ett Facebookinlägg ett förbud mot svenska företag att verka i landet, som svar på torsdagens koranaktion utanför Iraks ambassad i Stockholm.
Men redan dagen efter var budskapet ett annat:
– Alla avtal som ingåtts av Iraks regering kommer att respekteras och inget företag har stängts av från sitt arbete, sade Iraks premiärministers utrikesrådgivare Farhad Alaaldin i ett uttalande, enligt Al Jazeera.
Under fredagen raderade också Hayam al-Yasiri sitt Facebookinlägg.
Troligtvis oavsiktligt
Kovändningen och det dubbla budskapet var troligtvis oavsiktlig, då det inte är ovanligt att beslut i Irak kommuniceras utan att de är tillräckligt förankrade i parlamentet, enligt Ibrahim.
– Det är ett politiskt instabilt land. Det är inget konstigt, säger han.
Haider Ibrahim tolkar Farhad Alaaldins uttalande som att Irak kommer att fullfölja de avtal som finns med svenska företag i dag, men att de inte kommer att teckna några nya när de nuvarande löper ut.
– Om man drar sig ur de nuvarande avtalen av politiska skäl innebär det konsekvenser, till exempel i form av böter.
Låg profil
Förutom telekomtillverkaren Ericsson har bland annat lastbilstillverkaren Scania, verkstadskoncernerna Atlas Copco och Sandvik samt lastbilsjätten AB Volvo och vitvarutillverkaren Electrolux verksamhet i landet.
Ibrahim anser att företagen just nu gör bäst i att hålla en låg profil till dess att läget har lugnat ned sig.
– Man får vänta och se var det här kommer att landa, säger han.
Ibrahim är nyss hemkommen från Irak och beskriver läget i landet som spänt.
– Folk är väldigt arga och besvikna. De förstår inte att sånt (koranaktioner) kan ske i ett land som kallar sig demokratiskt och som säger sig respektera andras åsikter och tro, säger han.
Det ansträngda läget kommer att vara i några veckor eller en månad till, förutsatt att inte fler aktioner sker i Sverige, tror Ibrahim.
– Det betyder inte att det försvinner, men den elden som vi ser just nu kommer att ha lugnat sig något då.
Albin Lindström/TT