AI OCH AUTOMATISERING

Så ska skolorna stoppa fusk med Chat GPT

Skolor runt om i landet förbereder sig inför höstens utmaningar med Chat GPT. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Utbildning (TT)

Skolor fortsätter i höst arbetet med att förhindra fusk med hjälp av AI-tjänsten Chat GPT. Mer kontrollerade uppgifter och varierad undervisning är några åtgärder som vidtas för att möta tekniken.

– Det här är en väldigt raffinerad möjlighet för eleverna, säger rektor Lasse Keybets.

Hösten 2022 fick textroboten Chat GPT ett stort genomslag och blev tidigt ett föremål för debatt inom skolvärlden. Flera rektorer och lärare uppmärksammades på att roboten skulle kunna missbrukas av elever, för att exempelvis kunna fuska fram inlämningsuppgifter.

Textroboten har tränats i att generera text på egen hand. Den kan enligt utvecklarna också svara på uppföljningsfrågor och rätta sig själv.

Sedan hösten 2022 har roboten utvecklats. Inför höstterminen kommer därför flera av landets gymnasieskolor att fortsätta förändra sina arbetssätt för att möta tekniken.

Lasse Keybets, rektor på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, framhåller att fusk har funnits i urminnes tider. Skillnaden i dag är omfattningen och tillgängligheten.

– Det här är en väldigt raffinerad möjlighet för eleverna, säger Lasse Keybets.

– Om vi tittar på Google som en utmaning och internet om vi kollar ännu längre tillbaka, det var en utmaning i sig. Men detta är något helt annat, så det blir lite ett paradigmskifte.

"Ett problem"

Gemensamt för de skolor och verksamheter som TT har pratat med är att elevernas hemuppgifter kommer att minska. Några skolor uppger att man redan sedan tidigare dragit sig för hemuppgifter, med tanke på fuskrisken.

På gymnasieskolan Malmö latin i Skåne kommer undervisningen att centreras mer till klassrummen. Hemuppgifter kan förekomma under höstterminen men skolan kommer att tänka annorlunda, enligt rektor Fredrik Hemmensjö.

– Man kan inte bara ge eleverna hemtentor utan det måste följas upp med någon form av seminarium till exempel, säger han.

Skolkoncernen Academedia driver drygt 150 gymnasieskolor runt om i Sverige och har över 43 000 elever. Där var man tidigt medvetna om att verktyget skulle komma att innebära förändringar kring bedömningar och examinationer.

– Hemuppgifter eller inlämningsuppgifter som tidigare har kunnat ges till elever som sätter sig i ett grupprum eller hemma för att genomföra uppgiften och som sedan läraren tar emot för bedömning, den processen behöver ske annorlunda i dag, säger Jimmy Kjellström, segmentschef för samtliga gymnasieskolor.

– Elever riskerar att få betyg som deras kunskaper inte motsvarar och det är huvudutmaningen.

Skolverket rekommenderar lärare att inte använda sig av inlämningsuppgifter om de inte kan säkerställa "tillförlitligheten" i innehållet.

– Inlämningsuppgifter kanske man hellre ska göra i skolan när man sitter i en lektionssal och inte göra när man är själv, säger Peter Karlberg, undervisningsråd på Skolverket, till TT.

Ökad medvetenhet

Förutom ett mer varierat arbetssätt är det flera rektorer som vill öka medvetenheten kring Chat GPT, både bland elever och i arbetslag.

På Hvitfeldtska gymnasiet kommer en paneldiskussion att arrangeras, där lärarna får en möjlighet att ställa frågor kring vad fenomenet innebär.

– Det kräver att varje enskild person tar sig en funderare kring hur man ska göra kring sina ämnen och sina kurser, säger han.

Nästa vecka kommer den röda tegelbyggnaden i centrala Göteborg att vara full av elever igen. Ettorna kommer först och veckan därpå kommer resten av eleverna.

Lasse Keybets tror att det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt kring den tekniska utvecklingen som Chat GPT är en del av, något som andra rektorer också nämner.

– Jag tänker att den ena delen är att problematisera den, men den andra delen handlar också om att hitta ett konstruktivt förhållningssätt som gör att eleverna lär sig mer och att de lär sig rätt saker, säger han.

Anna Isaksson/TT

Lasse Keybets är rektor på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Den tekniska utvecklingen kan innebära fler aspekter än fusk, menar Lasse Keybets. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fakta

Chat GPT har skapats av företaget Open AI och är en textrobot som tränats i att generera text. Den kan enligt utvecklarna svara på uppföljningsfrågor och rätta sig själv.

Roboten har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet. Den fick stort genomslag under hösten 2022.

Open AI grundades 2015 av några techentreprenörer, bland andra nuvarande vd:n Sam Altman samt Elon Musk, och är baserat i San Francisco. Uppdraget är att bygga artificiell intelligens som ska vara till nytta för mänskligheten.

Techjätten Microsoft har investerat mångmiljardbelopp i Open AI och integrerat Chat GPT i söktjänsten Bing.