DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Trots tuffa tider – färre söker bostadsbidrag

Antal nyinkomna ansökningar till Försäkringskassan, halvårsvis 2019–2023. Bild: Johan Hallnäs

Inrikes (TT)

Skenande matpriser, höga räntor och högre hyror. Trots det är det färre som ansöker om bostadsbidrag. Siffran har minskat med 20 procent sedan pandemin.

Antalet ansökningar om bostadsbidrag brukar ge Försäkringskassan en bild av hur det upplevda behovet av extra ekonomiskt stöd är. Under pandemin var behovet stort och nästan 150 000 ansökningar inkom till Försäkringskassan under det första halvåret.

Men efter pandemin har nivåerna sjunkit, nu är de till och med betydligt lägre än innan pandemin.

– Vi har själva ställt oss frågan om varför, vi ser ju tendensen, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef för bidragsförmåner.

Hittills i år har 118 578 ansökt om bostadsbidrag. Det är den lägsta halvårs-siffran på flera år.

Vad det beror på har Försäkringskassan ingen officiell analys över, men Jenny Cederborg tror att det kan ha att göra med att gränsen för vad man får tjäna ligger lågt.

– Trots att det ekonomiska läget i samhället är kärvare nu för betydligt fler så har ju lönerna i samhället ökat. Även om man har det svårt ekonomiskt kan man därför ligga över inkomstgränsen för att söka bostadsbidrag, säger hon.

Låg inkomst

I dag får en ensamstående inte tjäna mer än 150 000 kronor om året. För sammanboende gäller 75 000 kronor om året, per person. Hur mycket man får beror exempelvis på antal hemmaboende barn, om det finns barn med funktionsnedsättning och storleken på boendeyta.

Hur hög inkomst som gör en person berättigad till bostadsbidrag är ett politiskt beslut och skyddat i lag. Försäkringskassan gör därför aldrig undantag.

En gång om året gör man sin ansökan och söker då för hela året. Ett problem kan vara att uppskatta sin inkomst och det beror på att många ofta har flera jobb eller en timanställning.

Följer alltid upp

Bostadsbidraget är unikt på så sätt att Försäkringskassan har 100 procents uppföljning. De stämmer kontinuerligt av med Skatteverket om de faktiska inkomstuppgifterna överensstämmer med beräkningen i ansökan. Det är inte ovanligt att man tagit emot för mycket bidrag och då blir återbetalningsskyldig.

Förra året blev 79 000 hushåll återbetalningsskyldiga med en genomsnittlig skuld på nästan 8 000 kronor.

– Det är ganska mycket pengar eftersom det är en målgrupp som har bostadsbidrag just för att de har låg inkomst. Detta är ju en sak som gör att människor hamnar i skuld, säger Jenny Cederborg och fortsätter:

– Vi vet att det finns ett visst underutnyttjande av bostadsbidraget. Det finns dem som skulle ha rätt till stöd men som väljer att inte söka just för att man är rädd för att hamna i skuld.

Det är nämligen upp till den som ansöker att själv beräkna sin inkomst och det är ingenting som Försäkringskassan hjälper till med. Det är för att man inte ska kunna skylla på myndigheten om beräkningen visar sig vara fel.

– Men vi kan hjälpa till med hur man ska tänka. Och när vi då pratar med många personer så säger de att de hellre får klara sig utan för att inte riskera att få betala tillbaka.

I en skriftlig kommentar till TT skriver socialförsäkringsminister Anna Tenje:

– Ett minskande antal bostadsbidragsmottagare kan vara en följd av att hushållen har fått ökade inkomster från annat håll. Man bör dock komma ihåg att enbart höja gränsen för bostadsbidraget främst gynnar dem med relativt högre inkomster. Regeringen följer noga utvecklingen för hela hushållens ekonomiska situation där bostadsbidraget utgör en del.

Lisa Svensson/TT

Kommuner med högst respektive lägst andel hushåll med bostadsbidrag. Bild: Johan Hallnäs