DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Kritik mot beskedet – "galen ekonomisk politik"

Benjamin Dousa är djupt kritisk till regeringens besked. Arkivbild. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Politik (TT)

Beskedet att brytpunkten för den statliga inkomstskatten inte höjs innebär att poliser, barnmorskor och lärare får höjd skatt, hävdar Timbro. Moderata ungdomsförbundet rasar och kallar beskedet "bedrövligt".

"Regeringen höjer skatten för över en miljon löntagare, som kommer få höjd skatt på 1 200kr i månaden. Det är en fullkomligt galen ekonomisk politik samtidigt som hushållen pressas av hög inflation och höga bolåneräntor", säger han i en skriftlig kommentar.

Dousa hävdar att tre av tio poliser får höjd skatt.

"Det här är ett historiskt besked och har bara hänt två gånger i Sveriges historia, och båda gånger av en vänsterregering. Regeringen hävdar att den är en borgerlig regering, men samtidigt bedriver man en skattepolitik som står långt till vänster", säger Dousa.

"Otroligt dumt"

Moderata ungdomsförbundet kallar beskedet "otroligt dumt".

"Sverige har den lägsta tillväxten i EU. I det läget är det bedrövligt att regeringen väljer att göra det mindre lönsamt att utbilda sig till och jobba som exempelvis ingenjör", säger förbundsordförande Douglas Thor i en skriftlig kommentar.

Även Moderaterna i Region Stockholm rasar.

"Att justera upp bidrag, men inte den statliga inkomstskatten, för inflationens effekter är definitivt inte vad de arbetande storstadsbor som varje månad kämpar för att få ihop sin familjeekonomi med höga räntor på boende och höga matpriser behöver", säger regionrådet Irene Svenonius (M) i en skriftlig kommentar.

S: Vi hade rätt

Socialdemokraterna krävde både i fjol och i år att höjningen av brytpunkten skulle stoppas.

– Det är bra att de erkänner att de hade fel och vi hade rätt. Det vill säga, de här pengarna hade kunnat användas i sjukvården och skolan i stället för att gå till höginkomsttagarna, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för S.

Nu har regeringen i stället skapat en "välfärdskris" i Sverige, hävdar Damberg.

– Regeringen valde att skapa stora underskott i välfärden förra året när man inflationsskyddade höginkomsttagarna men lät välfärden ta smällen.

Bra om det blir välfärdspengar

Även Vänsterpartiet har, under en längre tid, drivit frågan om att stoppa den tänkta höjningen av brytpunkten.

Partiets ekonomisk-politisk talesperson, Ali Esbati, ser beskedet som "en framgång för pressen" de satt på regeringen.

– Vi är nöjda om det innebär att det är pengar som går till välfärden. Men det är klart att det är bra att man lyssnat på vår kritik, säger Ali Esbati.