DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Ifo: Tyskt inflationstryck avtar

Trycket på prishöjningar avtar i Tyskland. Arkivbild Bild: Alastair Grant AP/TT

Prishöjningsplanerna bland tyska företag backar. Det minskar det underliggande trycket uppåt på konsumentpriserna i Europas största ekonomi, visar en mätning gjord av det tyska ekonomiska institutet Ifo.

Ifos augustiindex för företagens förväntningar på prisutvecklingen de kommande månaderna backade till 14,7, ned från 16,3 i juli.

Nedgången är dock bara ett steg på en lång och svår väg mot en normaliserad inflation i Tyskland, skriver Timo Wollmershäuser, prognoschef på Ifo, i en kommentar.

Han pekar bland annat på att detaljhandlares och besöksnäringens prisförväntningar ligger högre än genomsnittet och inte heller rör sig särskilt snabbt nedåt.

Inom detaljhandeln sjönk prisförväntningarna till 33,5 i augusti, ned från 34,9 månaden före. När det gäller besöksnäring blev det en nedgång till 46,6, från 47,8 i juli. Bland livsmedels- och dryckeshandlare sjönk prishöjningsindex till 55,1, från 55,3.

Detta kan jämföras med tillverkningsindustrin, där motsvarande delindex backade till 3,7, ned från 4,0 i juli.

Ett indextal på plus visar att fler tror på prishöjningar än prissänkningar i sektorn. Om alla tillfrågade företag skulle tro på prishöjningar skulle indextalet ligga på plus 100. Skulle alla räkna med prissänkningar skulle indextalet falla till minus 100.