Löfte: Bättre väderprognoser med ny satellit
Skarpare väderprognoser –med bättre precision och mer högupplösta bilder.
Våra meteorologer får snart bättre koll på vädret tack vare Europas nya satellit av den tredje generationen – MTG-I1– som nu är på plats i rymden.
– Våra prognoser bygger på observationsdata, så har du bättre och mer högupplöst data har du bättre prognoser, säger Eva Strandberg som är SMHI:s internationella koordinator för EUMETSAT den europeiska meteorologiska satellitorganisationen.
Tydligare bilder
Den tredje generationens satellit, MTG-I1, är på plats i omloppsbanan. Satelliten samägs av Europas länder, och förväntas leverera mer och snabbare material än dess föregångare ur andra generationen.
Till glädje för både meteorologer – liksom för hydrologer, klimatologer och oceanografer och andra som arbetar med prognoser, enligt Eva Strandberg på SMHI.
– Det handlar om att den är mer högupplöst i rum, ger tydligare bilder, förklarar hon och tillägger att satelliten skannar av jordens yta snabbare än dess föregångare.
– Då ger den en full täckning av hur jorden ser ut var tionde minut nu, jämfört med var 15:e minut tidigare. Sedan skannar den över Europa, det det tar 2,5 minuter jämfört med 5 minuter tidigare.
Vid årsskiftet
MTG-I1, som även har flera instrument än tidigare satelliter, ger även en infraröd sondering och kan ange temperatur och fukt, skickades upp redan den 13 december förra året. Just nu testas den, och förhoppningen är att den ska tas i bruk vid årsskiftet.
Eva Strandberg är hoppfull.
– Allt verkar funka fint.
Vad innebär det nya satellit-tillskottet då för SMHI och våra svenska prognoser?
Satelliterna ger bättre observationer, både globalt men även regionalt för vädermodeller här i Sverige, förklarar Strandberg.
– Det är förbättringar på många ställen i många led.
Anna Karolina Eriksson/TT
Fakta
EUMETSAT, den europeiska meteorologiska satellitorganisationen, där bland annat Sverige, ingår samäger satelliten MeteosatThirdGeneration-Imager1 (MTG-I1).
MTG-I1 skickades upp 13 december, och tros kunna användas efter årskskiftet.
SMHI använder sig redan nu av ett flertal satelliter som finns i omloppsbanan. MTG-I1 är dock. till skillnad från de andra, den tredje generationens satellit.
Källa. SMHI och EUMETSAT