DEN SVENSKA EKONOMIN

Kronan stärks efter besked från Riksbanken

Svenska kronor på en dollarsedel. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den svenska kronan stärks mot såväl dollarn som euron. Riksbankens beslut om att sälja valutorna pekas ut som en bidragande orsak till utvecklingen.

– Det hjälper marknaden att tro på kronan, säger Amanda Sundström, valutastrateg på storbanken SEB.

I samband med förra veckans räntebesked meddelade Riksbanken att man beslutat sig för att valutasäkra en del av valutareserven. Det görs genom att den svenska centralbanken säljer 8 miljarder amerikanska dollar och 2 miljarder euro under de kommande fyra till sex månaderna.

Valutasäkringen inleddes på måndagen och verkar ha effekt på marknaden. Mot den amerikanska valutan stärktes kronan cirka åtta öre och en dollar kostade vid börsens stängning 11:05 kronor.

En euro kostade samtidigt 11:70 kronor.

Utvecklingen innebar att att den svenska kronan presterade bäst av alla gentemot dollarn av 15 utvalda valutor, noterade nyhetsbyrån Bloomberg på förmiddagen.

"Stötdämpare"

Riksbankens besked kan agera som stötdämpare för att kronan inte ska försvagas mer, enligt SEB:s valutastrateg Amanda Sundström.

Oron för den skuldsatta svenska fastighetssektorn är en aspekt av många som har varit negativ för kronan.

En affär från det krisande fastighetsbolaget SBB tycks nu däremot gynna utvecklingen. Bolaget meddelade på söndagen att man säljer en del av Educo till Brookfield. Affären innebär att SBB får en likvid på cirka 7,8 miljarder kronor.

– Vi tror att kronan kommer att tjäna på att situationen bland fastighetsbolagen ändå klarnar en del. Nu fick vi en affär från SBB som är lite positiv för sentimentet, säger Handelsbankens valutastrateg Lars Henriksson till Dagens industri.

Amanda Sundström fyller i:

– Det skadar knappast att SBB fick till den här dealen, men det är ett enskilt bolag och påverkar bara på marginalen.

"Hjälper inte på lång sikt"

Med tanken på att börsen backade under större delen av måndagen – vid lunchtid låg OMXS30 på minus 0,9 procent – är det överraskande att kronan stärks, anser Amanda Sundström.

– Risksentimentet är lite surt i dag, så om något är det ovanligt att kronan stärks.

Hon framhåller att Riksbankens agerande om att säkra valutareserven kan få marknaden att tro att kronans bottennivå nåddes i förra veckan då den rasade till tolv kronor mot euron.

– Det här kan hjälpa kronan att stärkas, och inte försvagas på kort sikt. Men det kommer inte att hjälpa kronan strukturellt på lång sikt, säger Amanda Sundström.

– Det som kan bidra till kronans förstärkning långsiktigt är framför allt den ekonomiska utvecklingen. Till exempel om Federal Reserve kan mjuklanda och börja sänka räntan, vilket skulle vara gynnsamt för de ekonomiska utsikterna globalt och underlätta för en konjunkturkänslig krona.