FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD
I hundraåringars värld: Samboskap och seniorjobb
Världen (TT)
Karriärer för dementa, säkrare övergångsställen och gym anpassade för seniorer. 2050 spås världen vara hem till minst 3,7 miljoner hundraåringar och 1,5 miljarder pensionärer. Det kräver förändrade samhällen och nya attityder.
– Äldre individer är de som sitter på kunskap och erfarenhet, konstaterar Malcolm Fisk, professor i åldrande och digital hälsa vid De Montfort University i Storbritannien, för magasinet Iso Focus.
Fisk har också drivit flera pilotprojekt för seniorvänliga samhällen .
– De är oerhört anpassningsbara. Det måste de vara för att hantera de inkomstförluster som kommer med pensioneringen, sorg, handikapp och andras fördomar.
Fel maträtt?
Det är lunchtid i Tokyo. På De Felaktiga Beställningarnas Restaurang (Restaurant of Mistaken Orders) är det rusning. Mellan borden ilar grånande servitörer med stilrena förkläden. Maten de bär ut rapporteras vara delikat – stek, risrätter och traditionella japanska degknyten – men gästerna får inte alltid den rätt de beställt.
Krogen anställer nämligen bara serveringspersonal med demens. Omkring var fjärde order blir inkorrekt, men maten levereras med leenden.
– Restaurangen handlar inte om rätt eller fel. Det viktiga här är interaktionen med människor som lever med demens, säger initiativtagaren Shiro Oguni i en intervju på japanska utrikesdepartementets hemsida.
Det populära och omskrivna sociala experimentet är ett samarbete med ett äldreboende. Det syftar till att öka medvetenheten om demens, uppmuntra till tolerans och bryta de äldres isolering.
Lyckad matchning
Samtidigt i Frankrikes huvudstad Paris: Den 21-åriga teaterstudenten Jeanne häller upp te till sig och sin värd Brigitte, 91. Duon, som väljer att inte uppge sina efternamn, har bott tillsammans i tre månader och bedyrar båda för nyhetskanalen RFI hur nöjda de är.
– Vi kompletterar varandra. . . Vi skrattar mycket tillsammans, berättar studenten.
Brigitte, som är änka och inte särskilt rörlig på egen hand, är glad över den stimulans det innebär att ha en student i sitt hem och för den hjälp hon får. Jeanne, å sin sida, lockas inte bara av den billiga hyran. Samvaron i bostaden får henne att trivas och känns meningsfull, berättar hon.
De två matchades ihop av organisationen Le Pari Solidaire som tillsammans med systerorganisationen Cohabilis arrangerar omkring 1 600 samboskap mellan seniorer och unga årligen. Syftet är dubbelt: Bryta äldres isolering och komma tillrätta med bristen på studentboenden i Frankrike.
Många hundraåringar
Initiativ som de i Paris och Tokyo lär bli vanligare i en värld där vi blir allt äldre. 2050 beräknas hela 22 procent av världens befolkning vara över 60 år, enligt en prognos från Världshälsoorganisationen ( WHO ). Och 100-plussarna väntas vara 3,7 miljoner.
Många av dem kommer vara friska, om än sköra, och vilja fortsätta vara aktiva. Det ställer krav på samhället, vården och arbetsmarknaden. Seniorernas behov kommer att påverka kulturutbud, gym, bostäder och stadsplanering. När det gäller det sistnämnda är staden New York något av en pionjär. I fjol genomfördes där en jättestudie av hur äldre rör sig till fots, en studie som resulterade i en åtgärdsplan på 17 punkter för att göra gångtrafiken säkrare.
Arbetsmarknaden är ett annat viktigt område. Dels lär vårdpersonal och hjälpande händer behövas i än högre grad när de äldre ska tas omhand. Men många friska åldringar lär också jobba långt efter dagens pensionsålder, vilket kan tarva mer flexibla anställningsförhållanden.
– Folk mår bra av att jobba och hålla sig aktiva upp i åren, även om de går ner i tid, konstaterar Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier.
– Japan med sin åldriga befolkning blir något av en framtidsspegel för oss. Initiativ som De Felaktiga Beställningarnas Restaurang är bra men man ska också vara medveten om att det finns en risk för att samhällen med äldre befolkningar stagnerar.
Hur begränsa?
Det finns det tecken på i Japan, där en av tio nu är över 80 år. Digitaliseringen haltar och utvecklingen går mer långsamt än i många andra länder, påpekar Jebari.
– Om du har en envis chef som stannar på sin post tills han eller hon är 87 år kan det ta tid innan du får prova nya idéer. Äldre kan påverka samhället i form av långsammare utveckling.
Sådan problematik handskas bland annat USA med just nu. De troliga kandidaterna inför nästa års presidentval, Joe Biden och Donald Trump, är 80 respektive 77 år. Och flera kongressledamöter ställer upp för omval trots att de är en bra bit över 80 år.
Där, liksom i flera andra sammanhang, kan det behövas begränsningar för hur många mandatperioder en politiker får sitta eller hur länge en chef får stanna på sin post.
Fortsätt träffa andra
Men alla gamla är inte bakåtsträvande. Det finns mycket att vinna på att ta tillvara äldres erfarenheter, påpekar Malcolm Fisk. John Rowe, professor i hälsopolitik och åldrande vid Columbia University i New York håller med. 78-åringen jobbar heltid och i en intervju på universitetets hemsida understryker han vikten av träning och bibehållet socialt engagemang som senior.
– Antingen kan du stanna i arbetslivet eller jobba som volontär. Båda är fruktansvärt effektiva. . . Jag fortsätter jobba för att jag tycker att det väldigt roligt. Blotta tanken på att pensionera mig och spela golf eller lägga mig på soffan känns dålig, säger han.
2023 känns det som att många tänker i samma banor. Det är inte konstigt att intresset för det goda åldrandet ökar, något som avspeglas i poddar som Huberman Lab och Netflix serie om världens blå zoner – platserna med flest hundraåringar.
Så, om många av oss kommer att bli hundraplussare, vad är då hemligheten bakom ett lyckat åldrande? John Rowe framhåller tre punkter:
– Undvik allvarliga sjukdomar och handikapp, bibehåll kognitiva och fysiska förmågor. Och var engagerade i livet, samhället och andra, säger han.
Tina Magnergård Bjers/TT
Fakta
Den förväntade medellivslängden ökar kraftigt världen över. Så här hög väntas den bli i olika världsdelar 2050 jämfört med vid millennieskiftet.
Europa: 83,8 år 2050 jämfört med 73,5 år 2000
Nordamerika: 84 år jämfört med 77 år
Latinamerika: 80,6 år jämfört med 71,1 år
Afrika: 68,3 år jämfört med 53,3 år
Asien: 79,5 år jämfört med 67,6 år
Australien och Oceanien: 82,1 år jämfört med 75,4 år
2050 beräknas 2,1 miljarder människor i världen vara över 60 år, 426 miljoner över 80 år och 3,7 miljoner över 100 år.
2022 fanns omkring 593 000 hundraåringar i världen.
Parallellt beräknas antalet människor som lever med demens öka kraftigt, från omkring 60 miljoner i dag till 152 miljoner 2050.
Källor: WHO, UNPD, Statista