USA:S EKONOMI

Bilstrejken i USA över – Biden nöjd

Nu är också strejken hos biljätten GM i USA över efter det att facket och GM gjort upp om ett preliminärt avtal, efter tidigare uppgörelser med Ford och Stellantis Jeep. Bild: Julio Cortez/AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Den utdragna bilarbetarstrejken i USA verkar, till slut, vara över.

Även de strejkande på General Motors går tillbaka till jobbet sedan facket UAW och företaget nått ett preliminärt avtal.

– Jag tycker att det är mycket bra, kommenterar USA:s president Joe Biden uppgörelsen, enligt amerikanska medier.

Biden visade under strejken sitt stöd för facket genom att ställa sig bland strejkande arbetare som agerade strejkvakter vid en GM-fabrik i en Detroit-förort, ett historiskt agerande av en president.

Biden försöker nu ta fasta på uppgörelsen som ett gott tecken för landets ekonomi. Det visar på att inflytande och makt för folket på golvet är bra, det stärker ekonomin och får ekonomin att växa, enligt Biden, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Lönehöjning

Facket UAW, som står för United Auto Workers union, bekräftar i ett pressmeddelande att de har ett förslag till avtal överenskommet med GM. Den senaste veckan har UAW gjort upp preliminärt med de två andra biljättarna, Ford och Stellantis och de strejkande medlemmarna där har återgått till jobbet.

De ska formellt också rösta om avtalsförslaget.

Avtalen är skrivna för de kommande 4,5 åren.

Enligt facket innebär avtalen en lönehöjning på totalt 25 procent under perioden samt en rad andra förbättringar. Avtalen reglerar även många andra villkor för de anställda och med olika tillägg kan procentsatsen bli runt 30 procent i totalt höjd ersättning

Miljardnota för GM

Ett tidigare bud från de tre biljättarna, ovanligt nog indragna i strejken samtidigt, låg kring 23 procents löneökning och fackets utgångsbud låg uppemot 40 procent.

– Vi tror helt och fullt att vi med strejken lyckades pressa GM på varenda möjlig tiocentare, citerar nyhetsbyrån AP Shawn Fain, UAW:s ordförande från ett klipp på X, tidigare Twitter.

Häromveckan uppgav GM att notan för strejken då uppgick till 800 miljoner dollar, motsvarande 8,9 miljarder kronor, för bolaget.

Strejken inleddes den 15 september och omfattade som mest drygt 45 000 arbetare vid de tre företagen.

UAW har redan förvarnat om att nästa gång avtalen ska omförhandlas, 2028, kommer det att handla om fler företag än de tre som UAW nu har förhandlat med och lagt konfliktåtgärder hos.