DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Natochefen: Vi lever i en farligare tid
Nordens nya roll i Nato är en het fråga när statsministrarna möts i Oslo.
– Hela Norden i Nato, det är bra för vi lever i en farligare tid, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.
I veckan träffas regeringschefer, parlamentariker och ministrar på Nordiska rådets toppmöte i Oslo.
Sedan förra årets session har Finland gått med i Nato, och trots att Sverige fastnat med foten i dörren är den nya eran för nordisk säkerhetspolitik ett givet samtalsämne.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudits in för att tala.
– Snart är vi alla medlemmar i samma allians. Hela Norden i Nato, det är bra för vi lever i en farligare tid, säger Stoltenberg i stortinget.
Räknar med Ungern
Förra veckan kom den ungerska regeringen med nya krav på att få en förklaring från den svenska regeringen om den kritik som svenska politiker riktat mot landets demokratiutveckling.
Tidigare har regeringen sagt att landet inte kommer att vara sist att godkänna den svenska Natoansökan.
Jens Stoltenberg räknar med att Ungern håller fast vid det.
– Jag är i ständig kontakt med de politiska ledarna i Ungern, de har sagt att de inte kommer att vara det sista landet som ratificerar. Och det är två länder som inte har ratificerat än, så det borde ordna sig, säger han senare på en pressträff.
Stoltenberg vill också "försäkra alla svenskar" om att han lägger mycket av sin tid på att få in Sverige i Nato.
– Jag kommenterar inte datum, men vi är på god väg att få klart det svenska Natomedlemskapet, säger han och fortsätter:
– I slutändan är det nationella parlament som avgör frågan. Men det som bör glädja Sverige är att utöver den finska så är det här den snabbaste anslutningsprocessen till Nato någonsin.
"Redan med"
Sverige kan räkna med nordiskt stöd till dess att alla Natoländer har ratificerat den svenska ansökan, försäkrar Norges statsminister Jonas Gahr Støre på en pressträff under tisdagen.
– Ur Norges synvinkel är Sverige redan med – i planering, konsultationer och förberedelser, säger han.
– Vi vidhåller att Turkiet och Ungern borde ha fattat sina beslut för länge sedan. Vi har ett avtal från Madrid, och ett från Vilnius.