REGELKRÅNGLET

Ny lag träder i kraft vid årsskiftet – få handlare har koll

Filip Ekander, hållbarhetsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel. Bild: Janerik Henriksson / TT, Roberth Björk

Vid årsskiftet kommer landets handlare behöva hälla ut filmjölk och tömma ketchupflaskor för att följa en ny lagstiftning. Få handlare verkar veta vad den nya lagstiftningen faktiskt innebär, menar Filip Ekander på Svensk Dagligvaruhandel. ”Det finns en rad frågetecken”, säger han till TN.

Den 1 januari 2024 införs nya krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Det kommer även nya krav på att den som har en förpackning som innehåller avfall ska se till att förpackningen skiljs från innehållet.

I praktiken betyder det alltså att en handlare som ska slänga förpackningar med filmjölk måste separera filmjölken från förpackningen.

Filip Ekander, hållbarhetsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, berättar att dagligvaruhandeln i grunden anser att den nya lagen är bra.

– Vi tycker att det i grunden är ett bra krav. Det är ju bra att inte allt går till förbränning utan att det ställs mer krav på hur vi ska hantera vårt avfall.

Det finns många handlare som är försiktigt positiva, menar han.

– Den nya lagen kommer tvinga butikerna att hålla bättre koll på inköp och säljflöde för att minska avfallet. Dessutom kanske butikerna kommer bli ännu bättre på att donera.

Men ett nytt lagkrav innebär nästan alltid nya utmaningar. Dels handlar det om det idag inte finns någon bra teknisk lösning på plats som handlarna kan köpa in.

– Det finns inte någon teknisk lösning att få ur ketchup från en ketchupflaska eller för att skära av plast från en gurka.

Det nya kravet kommer alltså innebära nya arbetsuppgifter för medarbetarna som ska separera avfallet.

– Och det kan skilja sig ganska mycket i hur svårt det är att separera avfallet. Att ta ut bröd från en plastförpackning är en sak, men att tömma en ketchupflaska på ketchup är ganska bökigt och kan ta tid.

Den främsta osäkerheten framöver är dock hur kommunernas tillsyn kommer att utföras.

– Vi har fortfarande inte fått klart för oss hur lagen kommer att tillämpas rent praktiskt. Bland annat handlar det om till vilka gränsdragningar som kommer att göras. Om en anställd råkar välta en pall med glasburkar som innehåller sylt. Ska då glassplittret separeras från sylten?

– Det finns alltså en rad frågetecken som kvarstår och flera handlare som vi pratat med känner inte att de har tillräcklig information för att veta vad den nya lagstiftningen egentligen handlar om.