KÄRNKRAFTENS FRAMTID
20 länder ska trippla kärnkraften
Klimat (TT-AFP)
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tillsammans trefaldiga energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.
Det är ett stort antal länder inklusive USA, Kanada, Japan och en rad Europeiska länder som under den pågående klimatkonferensen COP28 går ut med budskapet om att kraftigt öka kärnkraften.
– Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under ett anförande på lördagen.
Enligt avtalet kommer kärnkraften att spela en nyckelroll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp. Målet är att öka kärnkraftskapaciteten trefaldigt till 2050 jämfört med 2020 års nivåer.
Till finrummet
Ulf Kristersson pekade under en presskonferens på att kärnkraft har gått från att vara nästan skamfyllt till att få en framträdande roll på årets klimatmöte.
– Vi ska vara bland dem som leder den utvecklingen. Det vore bra om vi kunde få samsyn i Sverige om att kärnkraft är en viktig del i omställningen. Där är vi inte än men vi är på väg.
Näringsminister Ebba Busch (KD) lyfte de initiativ som tagits för underlätta utbyggnaden av kärnkraft i Sverige, bland annat genom en utredning som ska se över kärnavfallsprogrammet och ansökningsavgifterna.
– Sverige är ett föregångsland och vi visar att det går att vända klimatångest till klimathopp, mycket tack vare svenska företag, säger Busch.
Avtalet är inte ett bindande avtal utan mer av ett "gentlemens agreement" enligt Busch.
– Men det kommer att påverka företagens investeringsbeslut.
Den trefaldiga ökning som avtalet avser ska inte nödvändigtvis ske i varje enskilt land.
Får kritik
Bland länderna som ingått i överenskommelsen finns Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Sverige, Ukraina och Förenade arabemiraten.
John Kerry, USA:s särskilda sändebud för klimat, säger i sitt anförande att FN:s klimatpanel IPCC tar upp kärnkraft som ett sätt för hur världen klarar 1,5-gradersmålet.
– Vi kan inte nå noll nettoutsläpp till 2050 utan en del kärnkraft. Det är inte politik eller ideologi – det är matematik, säger han.
Kärnkraft som förnybar energikälla väcker också motstånd. Jeff Ordower, representant för 350.org, säger att miljöorganisationen uppskattar att USA:s president Biden vill satsa på alternativ till fossila bränslen men att kärnkraft är en "farlig distraktion", något som olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima satte ljuset på.
Petra Hedbom/TT