ELKRISEN

Elpriset lyfter – högsta sedan februari

Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Kylan har slagit till på allvar och elpriset pressas snabbt uppåt.

I morgon lyfter dagspriset på el till 1:81 kronor per kilowattimme – i hela landet. För att hitta ett högre dagspris får man gå tillbaka till början av februari.

Det har blivit rejält kallt, med minusgrader i hela landet. Detta trycker upp elförbrukningen och frestar på i elsystemet.

Oljekraftverket i Karlshamn är satt i beredskap och ska kunna starta på två timmar om så behövs. Och enligt Svenska kraftnät importerar Sverige dessutom el på måndagsmorgonen, uppemot 1 000 megawatt (MW), vilket är ovanligt.

Effekten på elmarknaden är markant. I prissättningen på elbörsen Nordpool lyfter dagspriset inför tisdagens handel till 1:81 kronor per kilowattimme, upp från den redan höga noteringen på 1:72 kronor på måndagen.

Ett högre dagspris finns inte i statistiken sedan den 7 februari i år och då var det bara elområde 4 – i södra Sverige – som stack iväg uppåt till 1:88 kronor per kilowattimme.

För elkunder med timpris noteras dessutom en topp mellan klockan 8 och 9 på tisdagen, då elpriset är uppe på 3:76 kronor per kilowattimme i hela landet.

Prislyftet kommer trots att Ringhals fick fart på reaktor 4 igen under natten till måndagen efter att den stått still sedan i onsdags i förra veckan. Det tar dock nästan ett dygn normalt att nå upp till full produktionskapacitet igen.