DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Nytt larm: Kompetenskrisen hotar vårdsektorn

Genrebild. Bild: Jessica Gow/TT

En av de stora utmaningarna inom hälso- och sjukvården är bristen på kompetens. Den främsta anledningen till att vårdpersonal väljer att lämna yrket är att de upplever en avsaknad av autonomi och kontroll i arbetslivet, visar en ny undersökning.

I undersökningen svarar klinisk personal på varför de skulle lämna yrket. Där uppger 42 procent att man upplever en avsaknad av autonomi och kontroll i arbetslivet, 38 procent upplever en hög arbetsbörda och 27 procent ser en oro för patientsäkerheten.

– Bristen på kompetens utgör fortfarande en allvarlig utmaning för vårdsektorn både i Sverige och internationellt. I Sverige är det inte huvudsakligen tillgång till utbildad personal som är utmaningen utan snarare en pressad situation som kräver åtgärder från samtliga aktörer för att attrahera befintlig kompetens att verka inom vården, säger Daniel Brämhagen, rådgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn på EY, i ett pressmeddelande.

Undersökningen EY Global Voices in Health Care Study består av över 100 djupintervjuer med chefer och klinisk personal inom hälso- och sjukvårdssektorn i elva länder, bland annat Sverige.

EY: Svensk hälso- och sjukvård hotas av kompetensflykten