KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Strid in i det sista om oljans framtid
Klimat (Dubai, TT:s utsända)
Striden om framtiden för fossila bränslen rasar vidare i Dubai där COP28 gått in på övertid. I ena ringhörnan finns länder som kämpar för utfasning. I den andra de som har allt att vinna på motsatsen. Nu pågår försök att hitta formuleringar som 198 länder kan acceptera.
Markerar COP28 början till slutet för olja, kol och naturgas som värmer planeten? Det kämpar i alla fall EU för, enligt klimatkommissionär Wopke Hoekstra. Men trots att ett stort antal länder håller med honom och vill se en överenskommelse om fullständig utfasning håller andra emot.
FN-konferensen i Dubai var tänkt att avslutas under tisdagen – men det kommer inte att hända. Dagen har präglats av lång väntan på ett nytt utkast till överenskommelse. Men det kommer att dröja åtminstone några timmar ytterligare tills det kommer ett nytt utkast, uppger Kanadas klimatminister Steven Guilbeault till TT och andra medier runt klockan 21 (18, svensk tid)
– Jag kan inte säga något om innehållet när det gäller fossila bränslen, för jag har inte sett texten, säger Guilbeault som dock understryker att han har haft ett möte med bland andra ordförandeskapet som gick “mycket bra”.
– Jag känner mig mer optimistisk än vad jag gjorde i går.
Kanada finns bland de länder som kämpar för ett utfall från mötet som är så ambitiöst att Parisavtalets 1,5-gradersmål fortfarande finns inom räckhåll.
Enligt USA:s klimatsändebud John Kerry, som fångades av några journalister mellan möten på tisdagskvällen, är formuleringarna starkare i det kommande utkastet än i det som publicerades i måndags.
Kritiserat utkast
Det utkastet har väckt ilska och tårar över vaga och urvattnade formuleringar om framtiden för fossila bränslen. Önationer som hotas av stigande havsnivåer har kallat det en dödsdom medan oljejättar som Saudiarabien och dess allierade stretar emot formuleringar som kan äventyra deras ekonomiska livlina.
Förhandlarna har en stor utmaning i att få till en överenskommelse som närmare 200 länder – med olika utmaningar, förutsättningar och röda linjer – kan ställa sig bakom. Aldrig tidigare har pressen varit så hård att för första gången enas om att fasa ut olja, kol och naturgas, de största bovarna bakom klimatförändringen. Tidigare FN-konferenser om klimatet har bara lyckats enas om nedfasning av viss kolkraft.
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) konstaterade tidigare under tisdagen att länder med stora fossila ekonomier inte ser en formulering om utfasning som ett alternativ.
– Frågan är hur vi hittar vägar som ändå är ett steg framåt och ger styrfart till världen att jobba i riktning att få bort det fossila, utan att ta ifrån de länderna möjligheten att ha tillväxt, mat på bordet, minska fattigdom och så vidare.
För sårbara länder handlar det inte enbart om att få enighet om att fasa ut fossila bränslen, utan också om att EU, USA och andra rika länder ska bidra ekonomiskt till att fattigare länder ska kunna ställa om till förnybar energi.
Varmaste året
2023 kommer att bli det varmaste året som hittills uppmätts på jorden, med dödliga skyfall, stormar och värmeböljor.
Värre lär det bli om inte beslutsfattarna ser till att utsläppen minskar.
För att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål, och undvika de mest förödande konsekvenserna av klimatförändringen, måste de globala utsläppen halveras till 2030. Hittills fortsätter de att öka – främst på grund av förbränningen av olja, kol och naturgas.
Maria Davidsson/TT
Sofia Eriksson/TT
Fakta
FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP står för "Conference of the Parties" och syftar på parterna i FN:s klimatkonvention.
COP28 i hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, 30 november till 12 december.
I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Det ska främst ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.
I samband med COP28 avslutas den första globala översynen ("global stocktake") av hur ländernas insatser och åtaganden ligger till i förhållande till Parisavtalets mål. Det är en avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna och visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet. Tvärtom fortsätter utsläppen att öka och fönstret för att lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader stängs snabbt.