DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ny teknik avgörande på framtidens slagfält

Drönare har varit viktiga på slagfälten i Ukraina. På bilden en svensk polisdrönare. Arkivbild Bild: Janerik Henriksson/TT

Politik (TT)

Försvarsmakten behöver öka förmågan att snabbt ta till sig ny teknik för att lösa militära problem.

En ny strategi ska se till att Sverige ligger i framkant när det gäller att utveckla militär teknik.

– Målet är att försvarsmakten ska vara överlägsen på framtidens slagfält genom att bättre kunna anpassa civil teknik till militär förmåga, säger försvarsminister Pål Jonson (M i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Efter talet presenterade han regeringens "Strategisk inriktning för försvarsinnovation".

Bakgrunden till strategin är kriget i Ukraina som visat hur avgörande det är med ett försvar som snabbt kan anpassa sig till fienden och hitta innovativa lösningar, skriver regeringen i strategin. Civil teknik, som till exempel drönare, fick snabbt en framträdande roll på slagfälten.

Regeringen pekar på att det skett en accelererande utveckling av banbrytande teknik, exempelvis inom AI, kvantteknik och autonoma system framförallt inom den civila sektorn.

Strategin handlar om att öka samverkan mellan försvarssektorn och näringsliv och forskningen i den civila sektorn för att upptäcka och anpassa ny teknik till det militära försvarets behov.

" Här ser vi i dag utmaningar, inte minst på grund av det växande avstånd mellan försvarssektorn och den civila sektorn som har utvecklats efter det kalla kriget, står det i strategin.

För att backa upp strategin finansiellt får Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, 100 miljoner kronor i år för att starta en verksamhet för att studera och utveckla framväxande och omvälvande tekniker till nytta för försvar och säkerhet. Den summan stiger till 189 miljoner kronor 2026.

Försvarsmakten och Vinnova får 60 miljoner kronor per år för att gemensamt initiera, planera för, genomföra ett innovationsprogram med syftet att utnyttja civil-militära synergier inom forskning och utveckling.

Peter Wallberg/TT