DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Japansk forskare: Tre fördelar med svensk skola

Megumi Honjo är docent och skolforskare vid Kanazawa-universitetet i Japan. Hon har i många år forskat på Sveriges och Japans utbildningssystem. Bild: Privat

Japan (TT)

Japan kör över Sverige i Pisamätningarna.

Men enligt skolforskaren Megumi Honjo finns stora förtjänster med det svenska systemet.

Megumi Honjo är docent vid Kanazawa-universitetet i Japan där hon utbildar blivande lärare. Hon har i många år forskat på Sveriges utbildningssystem och pekar på tre områden där hon anser att Japan bör dra lärdom av Sverige.

1. Lärare

Japan hör till de länder som presterar bäst i Pisa-mätningarna, men enligt Honjo sker framgångarna delvis på bekostnad av landets lärare, som enligt OECD har världens längsta arbetsveckor på i snitt 56 timmar.

– Man tar inte tillräcklig hänsyn till japanska lärares välbefinnande och deras enorma arbetsbörda glöms ofta bort. Den tuffa verkligheten för lärare gör att många byter yrke eller slutar redan under sin utbildning. I Sverige har lärare ett bättre skydd.

2. Förberedelse

Japanska elever drillas i kärnämnen och skriftliga intagningsprov. Det ger resultat i Pisamätningar men skapar också stress och oro över framtiden. Om det japanska systemet premierar akademisk fallenhet tar svensk skola hänsyn till individuella olikheter, anser Honjo.

– I Japan är det helt och hållet dina betyg som avgör din karriär. Betyg är viktiga även i Sverige, men ert skolsystem handlar mer om att förbereda alla elever för samhället och arbetslivet.

3. Flexibilitet

Tre av tio svenska gymnasieelever studerar på yrkesprogram, vilket är betydligt fler än OECD-snittet på 23 procent. I Japan är motsvarande siffra tolv procent. Där är alternativen enligt Honjo färre och håller lägre nivå. Det bidrar, säger hon, till att elever med sämre betyg i akademiska ämnen riskerar att hoppa av skolan.

– I Sverige håller yrkesprogrammen hög nivå och leder till jobb efter studenten. Jag tror överlag att mer flexibilitet sett till utbildningsalternativ skulle göra saker bättre i Japan.

Simon Uggla/TT