DEN GLOBALA KONJUNKTUREN
Expert: "Game over" för Evergrande
Ekonomi (TT)
Att den kinesiske fastighetsjätten Evergrande likvideras var i stort sett redan inräknat på finansmarknaden, enligt Kinaexperten Allan von Mehren.
Svallvågorna globalt är därför milda än så länge men hotet från den kinesiska fastighetskrisen är långt ifrån över.
Det var under natten mot måndagen, svensk tid, som beslutet från en domstol i Hong Kong offentliggjordes. Krisdrabbade Evergrande ska träda in i likvidation, vilket innebär att bolaget upplöses efter att dess skulder betalats av.
Beskedet om likvidering var väntat, enligt flera bedömare. Det var mer en fråga om när det skulle komma, enligt Allan von Mehren, som är chefsanalytiker på Danske Bank med särskilt fokus på Kina. Att marknaden var förberedd på nyheten är en anledning till att reaktionen än så länge har varit svag, förklarar han.
"Blivit en symbol"
Evergrandes kris beror på att bolaget är djupt skuldsatt, vilket också har bidragit till den växande krisen på fastighetsmarknaden i Kina.
– Evergrande har blivit till en slags symbol för krisen i hela fastighetssektorn som fortfarande pågår, säger Allan von Mehren.
Det är ännu inte helt fastslaget om hur domstolsbeslutet kommer att påverka Evergrandes verksamhet. Men det är praktiskt taget "game over" för bolaget, enligt Allan von Mehren. Detta delvis när förtroendet för Evergrande är kört i botten. Just förtroendet är kritiskt på den kinesiska fastighetsmarknaden när köparna betalar för sina bostäder i förväg, ofta innan byggnadsprojekten är klara.
– Det som väntar nu är en lång process av att kreditgivarna ska dela upp sina tillgångar. Även att slutföra sina projekt eller att andra bolag tar över projekten.
Fortsatt oro
Nu riktas blickarna mot hur den kinesiska regeringen kommer att stötta andra krisande fastighetsjättar i landet så att fallet Evergrande fortsatt blir ett isolerat sådant, enligt Allan von Mehren.
– Evergrande var redan uträknat men om vi ser ytterligare ett stort bolag i en liknande situation uppstår oron om att hela sektorn skulle krascha, säger han.
Ett sådant exempel är den omskrivna privata fastighetsutvecklaren Country Garden, som också är djupt skuldsatt.
Krisen på den kinesiska fastighetssektorn är därmed långt ifrån över – och detsamma med risken för globala svallvågor. Försäljningarna av nya bostäder är på den lägsta nivån på flera år och förtroendet är kört i botten hos utländska investerare.
– Likvideringen av Evergrande kommer inte hjälpa till att vända förtroendet och är en påminnelse om krisen som Kina befinner sig i.
Beata Wallsten/TT