AI OCH AUTOMATISERING
”Gör Sverige till ett kentaursamhälle”
På ett område inom AI kan Sverige bli bäst i världen – och det kan ge oss stora fördelar. Det skriver Mathias Sundin, ledamot i AI-kommissionen, i en krönika.
Vad ska Sverige satsa på i AI-eran? Vi har fått en AI-kommission och den ska genomlysa Sveriges förutsättningar, “så att Sverige kan vara med i matchen”, som statsminister Ulf Kristersson sa vid pressträffen där han presenterade kommissionen. Jag blev utsedd till en av kommissionens ledamöter och ska nu arbeta för att maxa Sverige som AI-land.
Hur bör en svensk AI-strategi se ut? Konkurrensen inom AI-området är stenhård och USA har en klar pole position när det kommer till modellerna inom generativ AI, med OpenAI, Microsoft, Google, Midjourney med flera. Sverige har genom AI Sweden en egen språkmodell. Det är bra, men att komma ifatt ledarna är svårt och dyrt. Vi ska inte lämna walkover i utvecklingen av AI, men det är troligen inte där vår spjutspets finns.
”Där kan vi bli bäst i världen och det skulle ge oss svenskar stora fördelar.”
Istället finns den en annan gigantisk möjlighet för Sverige. Där vi kan bli bäst i världen och som skulle ge oss svenskar stora fördelar, både på kort och lång sikt: Att använda generativ AI, att bli ett kentaursamhälle.
De som blir riktigt bra på att använda generativ AI kallas kentaurer. Begreppet kommer från schackvärlden, där det visade sig att amatörer kunde slå stormästare i kentaurschack. Det är en schackform där människa spelar ihop med datorer, mot ett annat människa-dator-lag. Trots att stormästarna var avsevärt mycket bättre på att spela schack, och hade bättre och snabbare datorer vann amatörer som var bättre på att använda schackdatorn. Samma effekt har senare observerats inom andra områden.
Nu kommer allt mer forskning som visar att vi kan jobba både snabbare och bättre, om vi använder generativ AI som ChatGPT på rätt sätt. I en stor studie jobbade konsulter från Boston Consulting Group 25 procent snabbare och med 40 procent högre kvalité med AI. Mest höjde sig de lägst presterande konsulterna, upp 43 procent i kvalité. En annan studie om juridiskt arbete kom till ett liknande resultat. Microsoft har sett hur email hanteras snabbare och 75 procent av användarna sa att AI “sparar mig tid genom att hitta vad jag behöver i mina filer.”
”Nu har vi chansen igen, men möjligheten är ännu större denna gång.”
Om Sverige är först och ambitiösast kommer vi bli de främsta kentaurerna. Generativ AI är en ny plattform, som mängder av innovationer, nya uttryckssätt, tjänster och företag kommer byggas ovanpå. På samma sätt som internet är en plattform. Då, när det begav sig på 1990-talet var Sverige tidiga på internetbollen. En första IT-kommission tillsattes 1994, med statsminister Carl Bildt som ordförande.
Sen dök det upp IT-evangelister som Christer Sturmark och Jonas Birgersson, som såg till att vi fick pc i hemmen och bredband att surfa på. En rejäl finansbubbla blåstes upp och sprack, men idéerna och internet sprack inte. Istället kom en andra våg av företag, som Skype, Spotify och Klarna. Nu har vi chansen igen, men möjligheten är ännu större denna gång. Frukterna hänger lägre. Du behöver knappt sträcka ut handen för att plocka dem.
Rapporten från den första IT-kommissionen inleddes med ett stycke som lika gärna kan användas idag. Byt bara ut IT mot AI:
“Människans förmåga att växa och utvecklas är hennes styrka. Rätt utnyttjad ger IT vingar åt denna förmåga. Det är vingar att lyfta och att överbrygga avstånd med. Det är vingar att förverkliga annars ouppnåeliga ambitioner med, vingar som kan revolutionera både vardag och arbetsliv.”
Om krönikören
Mathias Sundin är medgrundare och ordförande i Warp Institute, vd för Warp News, initiativtagare till Warp Space Program, tidigare riksdagsledamot och sedan december ledamot i AI-kommissionen.