Svenskar rekordnegativa i synen på Sverige
Ekonomi (TT)
Fler än någonsin tycker att utvecklingen i Sverige går åt fel håll – och synen på ekonomin har inte varit så negativ sedan 1990-talet.
Det visar den senaste Som-undersökningen från Göteborg universitet.
Tre av fyra svenskar anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Det är det högsta antalet sedan 2012, då frågan ställdes i den nationella Som-undersökningen.
– Vi frågar inte vad man lägger in i bedömningen. Men jag tänker att det handlar om brottslighet och skjutningar, stigande inflation, höga livsmedelspriser. Den här typen av samhällsförändringar som vi sett bidrar till synen av utvecklingen, säger Annika Bergström, föreståndare för Som-institutet, vid presentationen av undersökningen.
Endast en knapp tiondel anser att utvecklingen går åt rätt håll.
Även synen på den svenska ekonomin är dyster. Nästan 90 procent anser att den svenska ekonomin har försämrats de senaste 12 månaderna.
– Det är nästan lika stor andel som i början av 1990-talet när vi hade en stor ekonomisk kris, säger Annika Bergström.
Samma mönster syns vad gäller den egna ekonomin: 45 procent anser att den har försämrats, en ökning från 34 procent året innan. 14 procent tycker att den har förbättrats.
Alice Nordevik/TT
Fakta
Den nationella Som-undersökningen har genomförts varje år sedan 1986 av Som-institutet vid Göteborgs universitet.
Den senaste genomfördes mellan den 18 september och 30 december 2023.
Enkäten skickades ut via post till 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år, boende i hela landet. 48 procent, 12 143 personer, svarade.