EU:S FRAMTID
Miljön i topp inför valet – men bara i Sverige
EU-valet (TT:s korrespondent)
Allt fler väntas rösta i årets EU-val – men av helt olika skäl.
Sverige är enda land där klimatfrågorna ligger i topp, visar en färsk mätning från EU-parlamentet.
Över 25 000 européer har fått säga sitt i den senaste så kallade Eurobarometermätningen – den sista inför EU-valet den 6-9 juni. Och av svaren att döma så är intresset större än på mycket länge.
– Det sägs alltid att varje val är viktigare än det tidigare. Men det här gången är valet inte bara viktigt utan avgörande, anser EU-parlamentets chefstalesman Jaume Duch på en pressbriefing i Bryssel.
Högsta sedan 1994?
I 24 av 27 EU-länder är det fler i år än vid samma tillfälle inför valet 2019 som säger att de kommer att rösta. Uppgången är också rejäl – tio procentenheter eller mer i 16 av länderna – vilket tyder på det högsta valdeltagandet på åtminstone 30 år, om inte ännu längre.
Mycket av det ökade intresset förklaras med ett allt bistrare läge i världen, efter coronapandemin och med kriget i Ukraina. Det har fått säkerhet och försvar att bli en allt viktigare valfråga för många, särskilt i länderna i öst och norr. Totalt sett hamnar ändå kampen mot fattigdom och social utslagning i topp som viktigaste valfråga när alla EU-länder räknas in.
Klimat i topp
Sverige sticker ut som enda land i mätningen där klimatförändringarna ses som den viktigaste valfrågan. Här är dock svenskarna i samklang med de unga väljarna, som också sätter klimatet i topp. Sverige är också unikt med att sätta klimatet som den fråga som man vill att EU fokuserar på för att stärka sin ställning globalt.
Ett annat land som sticker ut är bjässen Frankrike, som hamnar i botten av flera tabeller när det gäller de tillfrågades syn på sina levnadsförhållanden, optimism inför framtiden och bilden av EU.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU-parlamentets sista opinionsmätning inför EU-valet gjordes via intervjuer med 26 411 tillfrågade i samtliga EU-länder tidigare i vår.
De här ämnena hamnade i topp i respektive land som viktigaste fråga:
* Försvar och säkerhet (8,5): Danmark, Estland (delat), Finland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Polen, Tjeckien och Tyskland
* Hälsa och sjukvård (5,5): Estland (delat), Italien, Kroatien, Portugal, Rumänien och Slovakien
* Ekonomi och nya arbetstillfällen (5): Grekland, Irland, Slovenien, Spanien och Ungern
* Kamp mot fattigdom och social utslagning (4): Belgien, Bulgarien, Frankrike och Luxemburg
* Asyl och migration (2): Cypern och Malta
* Europas framtid (1): Österrike
* Kamp mot klimatförändringarna (1): Sverige
Källa: EU-parlamentet