DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Vårdkonflikten: Trolig strejk på tisdag

Demonstrationer vid Vårdförbundets demonstration för kortare arbetstid på Gustaf Adolfs torg i Göteborg under lördagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Vård (TT)

Dödläget i den pågående vårdkonflikten fortsätter – inga steg framåt har tagits under helgen. Mycket tyder på att strejken bryter ut på tisdag.

– Det har inte hänt någonting nytt. Det senaste är att medlarna träffade parterna i fredags och har kallat dem igen på måndag, säger Felix Bergenholtz, pressekreterare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Vårdförbundet meddelar samma sak.

– Vi ser just nu inga förutsättningar att lägga ett bud. Det kan ändras men just nu står parterna för långt ifrån varandra, sade medlaren Gunilla Runnquist i lördags.

På tisdag står 2 000 medlemmar på sju av landets största sjukhus redo att gå ut i strejk. Det andra varslet kan leda till strejk den 11 juni och omfattar ytterligare 1 900 personer på bland annat vård- eller hälsocentraler.

Konflikten handlar framför allt om fackets krav på kortare arbetstid för att personalen ska orka.

Under fredagen avslutades alla lokala förhandlingar mellan Vårdförbundet och regioner om innehållet i strejkvarslet. På flera håll drog facket tillbaka konfliktåtgärder som bedöms som samhällsfarliga.