DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Nu bryter vårdstrejken ut

Medlemmar i Vårdförbundet vid en demonstration i Göteborg. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi (TT)

Parterna har inte kunnat enas. Klockan 11 går omkring 2 000 av Vårdförbundets medlemmar ut i strejk ut på flera av landets stora sjukhus.

Striden handlar främst om att facket kräver kortare arbetstid för att personalen ska orka. Arbetsgivarna menar å andra sidan att detta skulle bli för dyrt, och pekar på att flera regioner redan går flera miljarder kronor back.

På måndagen stod det klart att parterna fortfarande står för långt ifrån varandra och att strejken är ett faktum.

– SKR väljer att hellre låta oss gå i konflikt än att möta upp oss. Det gäller 15 minuter om dagen, sade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till TT då.

"Vi är medvetna om att det finns utmaningar med bemanning och arbetsmiljö i vården. Att förkorta arbetstiden är inte lösningen, det skulle snarare förvärra problemen", kommenterade Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Strejken betyder att antalet vårdplatser dras ned på universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten, samt Södersjukhuset i Stockholm och Danderyds sjukhus. Bland annat försvinner avancerade akutvårdplatser till stor del från Skånes universitetssjukhus i Malmö, och på Östra sjukhuset i Göteborg stängs akutmottagningen i en vecka.

Gunilla Runnquist, en av medlarna, uppger till TT att man kallat parterna till nytt möte under onsdagen.

Fakta

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken omfattar följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

Vårdförbundet har 114 000 medlemmar medlemmar och organiserar barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.