Svenskt vin ökar – odlare sprider sig norrut
Ekonomi (TT)
Den svenska vinproduktionen har ökat kraftigt de senaste åren och nu sprider sig även vinodlingarna norrut.
– Det växer så det knakar, säger Lena Magnergård på Selaön i Mälaren.
På Selaön i Södermanland finns numera den nordligaste vingården som har producerat eget vin i Sverige. Den drivs av makarna Lena Magnergård och Erik Björkman, som främst producerar mousserade vin. På senare tid har intresset för vinodling spridit sig på ön.
– Det är en bra odlingszon just här där vi bor. Det är varmt och det regnar inte så ofta. Och när en börjar odla, poppar det upp fler, säger Lena Magnergård.
Större odlingar
En av de som precis har börjat odla på Selaön är Kira Lindell, som tillsammans med sin make planterar en odling på nästan två hektar.
– Skåningarna tycker att vi är dårar, säger Kira Lindell.
– Men jag ska jobba med det här nu är tanken. Så jag lägger allt på detta och hoppas att det går bra.
Vinodlingen har även letat sig upp till bland annat Stockholms län. Och enligt branschorganisationen Svenskt vin expanderar den svenska vinodlingen varje år och fler satsar på större odlingar redan från start.
– Min uppskattning är att vi växer 10–15 hektar varje år, säger Sveneric Svensson ordförande för Föreningen svenskt vin.
I dag finns det ett 50-tal kommersiella vinodlare i landet, med en sammanlagd odlingsyta på 200–250 hektar, enligt branschorganisationen.
Och på Systembolaget ökade försäljningen av svenskt vin med 78 procent mellan 2019–2023.
– Både efterfrågan och utbudet har ju ökat konstant. Men det är fortfarande en väldigt liten del som är svenskt vin, säger Fredrik Arenander, inköpschef på Systembolaget.
Bättre kvalitet
Högre medeltemperatur gör vinodling norrut möjlig, men den främsta orsaken till att vinodlingen har kunnat utvecklats här, är framförallt druvsorten Solaris, menar Sveneric Svensson.
– Den här druvan utvecklar sig snabbare, så den hinner mogna på den sommar vi har i Sverige.
Solaris började odlas i Sverige i början av 00-talet. Men att produktionen har ökat kraftigt på senare år, tror han främst beror på att kvalitén på det svenska vinet har blivit bättre. Man har fått bättre kunskaper i vinodling och det har inspirerat människor till att pröva odla själva.
Något som sommelieren Sören Polonius håller med om.
– De första svenska vinerna man provade var ju sura och snipiga. Men i dag har svenska viner en hög kvalitet av det vi har sett. Så det är väldigt stor skillnad om man jämför tio år tillbaka.
Karin Rader/TT