FRAMTIDENS PENSIONER

Pensionsknepet vanligare – här är riskerna

Flera som löneväxlar, förlorar på det. Det visar nya siffror från pensionssajten Min Pension. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Allt fler väljer att löneväxla, alltså byter ut en del av lönen mot pension. Men alla tjänar inte på det. En av tio som löneväxlar i dag – förlorar på det.

Löneväxling innebär att arbetstagare får en del av sin bruttolön avsatt som tjänstepension, i stället för lön.

Och efter att regeringen valde att inte höja brytpunkten för statlig inkomstskatt för 2024, har fler haft möjlighet att löneväxla. Eftersom löneväxling bara är gynnsamt för den som tjänar mer än brytpunkten, på drygt 51 000 kronor per månad.

– Finansdepartementets bedömning är att ungefär 120 000 fler betalar statlig inkomstskatt i år jämfört med i fjol, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på pensionssajten Min Pension.

– Men alla har däremot inte rätt till löneväxling, via sin arbetsgivare.

Sjunkande räntor har också bidragit till att fler har velat börja löneväxla.

Påverkar pensionen

Det finns ingen statistik över hur många som löneväxlar i Sverige, enligt Dan Adolphson Björck. Men hos Min Pension finns det nästan 125 000 pensionssparare med löneväxling registrerade. Och det tillkommer 400-700 personer varje vecka.

– Vi har märkt av ett stort intresse det senaste halvåret. Men tyvärr är det vissa som går vilse i det här.

Enligt siffror från Min Pension löneväxlar en av tio trots att de har för låg inkomst. Och det här påverkar bland annat den allmänna pensionen negativt.

– Sänker du din inkomst med löneväxling, då sänker du också din pensionsgrundande inkomst för den allmänna pensionen.

Även ersättningen från Försäkringskassan vid sjukdom eller föräldraledighet blir drabbad. Och Dan Adolphson Björck anser att ansvaret för att sådant här inte ska ske ligger på arbetsgivarna.

– De måste ha en genomtänkt policy som inte bjuder in anställda till ekonomiskt självskadebeteende.

Löneväxlar dubbelt

Åldern kan också ha en negativ påverkan om man ska löneväxla. Iallafall för de som är födda på 50-talet. Eftersom arbetsgivaravgiften, sjunker för arbetsgivaren det år man fyller 66 år.

– Pensionskostnaderna blir då högre för arbetsgivaren, än att betala ut lön. Så då blir det inte lönsamt med löneväxling för att förstärka pensionen.

Det finns också de som löneväxlar på dubbla ställen. Enligt Min Pension är det 12 procent av pensionsspararna som både löneväxlade i sin befintliga tjänstepension och i en separat pensionsförsäkring.

– Man minns inte alltid det sparande som man har.

– Och nackdelen blir att man i regel får betala högre avgifter, om man har fler pensionsförsäkringar.

Karin Rader/TT