KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Debatt: Här är utmaningarna för industrisatsningarna i norr

Bild: Johan Nilsson/TT

Omställningen till fossilfri energi är tydligast i norra Sverige. Nu har vi arbetat med att ta fram ett bredare kunskapsunderlag kring förutsättningarna och betydelsen av industrisatsningarna där, skriver företrädare för IVA på DI Debatt.

Utformningen av grön industripolitik är svår, skriver åtta företrädare för IVA på DI Debatt. De har listat ett antal åtgärder som krävs för att industrisatsningarna i norra Sverige ska lyckas. Det handlar bland annat om en långsiktig och trovärdig klimatpolitik med bred politisk uppslutning, effektiva tillståndsprocesser och snabb utbyggnad av landbaserad vindkraft samt att regeringen prioriterar en sund konkurrens inom EU där subventioner, särskilt direkt till företag, hålls på lägsta möjliga nivå.

”En framgångsrik grön industripolitik förutsätter att staten har kompetens att utforma en sådan med tydliga mål, uppföljning och ansvarsutkrävande. Politiken behöver samordnas bättre, då den i dag är splittrad på olika myndigheter och organ inom såväl Sverige som EU”, skriver debattörerna.

Debatt: Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många